Στον εκσυγχρονισμό του κλάδου της οξοποιίας επιχειρεί να συνδράμει το νέο θεσμικό καθεστώς που ουσιαστικά αλλάζει μετά από 84 χρόνια τη νομοθεσία που διέπει την παραγωγή και τη διάθεση ξιδιού στη χώρα μας. 
Σύμφωνα με το νέο νόμο (ΦΕΚ Α΄ 231 4303/2014) προβλέπεται η δυνατότητα παραλαβής σταφυλιών από τις ίδιες τις επιχειρήσεις οξοποιίας και η παραγωγή ξυδιού από κρασιά και αποξηραμένη σταφίδα. 
Επίσης, προστίθενται νέες πρώτες ύλες (οίνοι κάθε κατηγορίας, ξηρή σταφίδα, φρούτα, βύνη δημητριακών, μέλι, δημητριακά, μπύρα κ.ά.) αλλά με σαφή σήμανση στις συσκευασίες του προϊόντος για τα υλικά παρασκευής του. Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρείται να σταματήσει η πώληση του ελληνικού ξυδιού χύμα στο εξωτερικό και πλέον να πωλείται τυποποιημένο, με προστιθέμενη εμπορική αξία, έτσι ώστε και οι παραγωγοί να αυξήσουν το εισόδημά τους. 
Ενδεικτικό πάντως της στρέβλωσης που υπήρχε επί σειρά δεκαετιών στον τομέα αποτελούν και οι συχνές «οχλήσεις από άλλες χώρες για παραπλανητική επισήμανση ξυδιών ελληνικής προέλευσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ξύδια που παράγονται από εκχύλισμα σταφίδων ή από σταφύλια μη οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, τα οποία φέρουν παραπλανητικά την ένδειξη ξύδι από οίνο ή ξύδι αμπελοοινικής προέλευσης», αναφέρει το ΥπΑΑΤ.
Ανάγκη για προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα
Για την κατάσταση στον κλάδο και τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, εκπρόσωπος της Οξοποιίας Ζαφειρόπουλος στο Πικέρμι. «Υπήρχε πάντα μια πολυνομία με διατάγματα από το 1922 έως σήμερα. Βέβαια και ο νέος νόμος δεν δίνει πολλές λύσεις αφού και αυτός είναι περίπλοκος. Θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό του είναι συρραφή και αντιγραφή από ευρωπαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να μην είναι προσαρμοσμένος στα ελληνικά δεδομένα».
Και προσθέτει: «εξάγουμε πολύ μεγάλες ποσότητες χύμα σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία. Ωστόσο στόχος του νόμου είναι να αποτραπεί αυτό το οποίο όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη. Η ελληνική παραγωγή σε ξύδι είναι περίπου 50.000 τόνοι οι οποίοι καλύπτουν την ελληνική ζήτηση».
Χρειάζονται διευκρινιστικές εγκύκλιοι
Σε ερώτησή μας σχετικά με τη δυνατότητα που δίνεται πλέον για την παραλαβή σταφυλιών από τις ίδιες τις επιχειρήσεις οξοποιίας και η παραγωγή ξυδιού από κρασιά και αποξηραμένη σταφίδα ο κ. Ζαφειρόπουλος μας αναφέρει: «Πρέπει να έχεις τις υποδομές προκειμένου να κάνεις οξοποίηση και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν το έχουν σήμερα. Θα πρέπει πάντως να εκδοθούν εγκύκλιοι και διευκρινιστικές διατάξεις προκειμένου να λειτουργήσει».
Θα μπει τάξη στη νοθεία και τις αδειοδοτήσεις
Επίσης μιλώντας με εκπρόσωπο της εταιρείας οξοποιίας «Παπαδημητρίου Ε. ΑΒΕΕ ΑΓΡΟΞ ΑΕ» στην Αγριά Μαγνησίας μας τονίζει: το νέο καθεστώς επιχειρεί να βάλει μια τάξη αλλά δημιουργεί μια γραφειοκρατία διότι αφαιρεί αρμοδιότητες από το Χημείο και τις διαβιβάζει στις κατά τόπους ΔΑΟΚ. Δεδομένης μάλιστα και της έλλειψης υπαλλήλων στις ΔΑΟΚ δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι επιχειρεί να βάλει μια τάξη στη νοθεία και τις αδειοδοτήσεις. Υπάρχουν πολλοί ευκαιριακοί εμφιαλωτές που δημιουργούσαν πρόβλημα στις νόμιμες οξοποιίες». 
Και προσθέτει: «οι αλλαγές όμως θα δημιουργήσουν την ανάγκη για αλλαγές εξοπλισμού στις επιχειρήσεις. Αυτές οι αλλαγές χρειάζονται κεφάλαιο. Ξέρετε όμως ότι ο κωδικός (ΚΑΔ) ξυδιού δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιδοτήσεις. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν».
Μεγάλη γραφειοκρατία
Τέλος ο κ. Αθανάσιος Βρυώνης, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Αθανάσιος Βρυώνης & Σία Ο.Ε.», με έδρα την περιοχή Αντικάλαμος Μεσσηνίας μας αναφέρει: «Αν και ακόμα δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου είναι ότι δεν μας επέτρεπαν να “πατήσουμε” στα οξοποιεία μας τα μη οινοποιήσημα σταφύλια που αγοράζαμε. Δεν μπορούσαμε να έχουμε απευθείας την πρώτη ύλη. Ένα άλλο πρόβλημα ήταν ότι κάθε μήνα θα έπρεπε να κάνουμε απογραφές που η γραφειοκρατία είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό. Εμείς μάλιστα από τους 4.000 τόνους που παράγουμε εξάγουμε το μεγαλύτερο ποσοστό σε χώρες όπως η Ιταλία.
Τι λέει ο νόμος
Αναλυτικά ο νόμος που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σε ότι έχει να κάνει με την εγκαταστάσεις παραγωγής ξυδιού αναφέρει:
Η παραγωγή ξυδιού κάθε κατηγορίας γίνεται από τα οξοποιεία, τα οποία διαθέτουν βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων λειτουργίας. Το ξύδι διατίθεται προς εμπορία είτε προσυσκευασμένο είτε χύμα.
Απαγορεύεται εντός των οξοποιείων η παραγωγή προς εμπορία οίνου, καθώς και οποιουδήποτε άλλου γεωργικού προϊόντος και τροφίμου πλην του ξυδιού.
Απαγορεύεται η συστέγαση οξοποιείου με οινοποιείο.
Διακίνηση
Όσον αφορά την διακίνηση προϊόντων οξοποιίας ο νόμος αναφέρει:
1. Οι οξοποιοί ή/και οι εμφιαλωτές ξυδιού υποχρεώνονται να τηρούν βιβλίο, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στο οποίο να καταχωρίζουν κάθε μήνα τις εισαχθείσες πρώτες ύλες κατά κατηγορία, τις κατεργασθείσες ποσότητες πρώτων υλών και την περιεκτικότητα αυτών σε σάκχαρα ή/και αλκοόλη, τις παραχθείσες και διακινηθείσες ποσότητες ξυδιού κατά κατηγορία, καθώς και την περιεκτικότητα αυτών σε οξικό οξύ.
2. α) Οι οξοποιοί οφείλουν να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκουν, ετήσια δήλωση παραγωγής.
β) Αν οι οξοποιοί χρησιμοποιούν αιθυλική αλκοόλη ως πρώτη ύλη, επιπλέον της ετήσιας δήλωσης παραγωγής της περίπτωσης α΄, οφείλουν να υποβάλλουν και μηνιαία δήλωση παραγωγής και διακίνησης στην κατά τόπον αρμόδια Χημική Υπηρεσία του ΓΧΚ, εντός δεκαημέρου από της λήξεως εκάστου μηνός.
Επισήμανση
1. Η επισήμανση του ξυδιού πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και επιπλέον τις ακόλουθες απαιτήσεις:
α) Η ονομασία πώλησης του ξυδιού πρέπει να είναι αυτή της ονομασίας της κατηγορίας στην οποία ανήκει το ξύδι. Στην περίπτωση συμμετοχής περισσοτέρων της μίας πρώτων υλών, η ονομασία πώλησης του ξυδιού πρέπει να φέρει την ένδειξη «ξύδι από…», η οποία συμπληρώνεται από τις ονομασίες των αντίστοιχων κατηγοριών κατά σειρά φθίνουσας συμμετοχής στο τελικό προϊόν. 
Στην περίπτωση ξυδιού που παρασκευάζεται από ένα είδος φρούτου ο όρος «φρούτα» αντικαθίσταται από την ονομασία του συγκεκριμένου φρούτου που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του. Ειδικά για την περίπτωση του ξυδιού από μήλα μπορεί, αντί της ονομασίας πώλησης «ξύδι από μήλα», να χρησιμοποιείται, εναλλακτικά, η ονομασία «μηλόξυδο». 
Το ξύδι που παράγεται από σταφύλια, μη οινοποιήσιμα, συμπεριλαμβανομένων των απορρόγων συσκευαστηρίων ή με ανάμιξη οινοποιήσιμων ή μη σταφυλιών ή προϊόντων αυτών μεταξύ τους ή/και με εκχύλισμα ξηρής σταφίδας πρέπει να φέρει την ονομασία πώλησης «ξύδι από σταφύλια» ή «γνήσιο ξύδι» ή «ξύδι αμπελοοινικής προέλευσης».
β) «Ξύδι αμπελοοινικής προέλευσης» μπορεί να ονομάζεται το ξύδι που προέρχεται από προϊόντα του αμπελοοινικού τομέα.
γ) Η ένδειξη της επί τοις εκατό περιεκτικότητας σε οξικό οξύ αναγράφεται υποχρεωτικά στην επισήμανση του ξυδιού.
Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις
1. α) Στους οξοποιούς και εμφιαλωτές ξυδιού που παρασκευάζουν ή εμφιαλώνουν διάλυμα οξικού οξέος και σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις, επιβάλλεται πρόστιμο από 3.000 έως 6.000 ευρώ.
β) Σε περίπτωση υποτροπής το κατά τα ανωτέρω πρόστιμο τριπλασιάζεται.
agrotypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook