Πριν από λίγες ηµέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να αυξηθεί κατά 4,9% ο ετήσιος προϋπολογισµός της. Οµως η τρίµηνη έρευνα που πραγµατοποίησε το Γραφείο Ερευνητικής ∆ηµοσιογραφίας, ένας µη κερδοσκοπικός βρετανικός οργανισµός µε έδρα το Πανεπιστήµιο City του Λονδίνου, αποδεικνύει πως η Κοµισιόν έχει – για να το πούµε κοµψά – περιθώριο να κάνει µερικές οικονοµίες.

Εκατοµµύρια έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια, ενόσω οι ευρωπαίοι πολίτες αντιµετώπιζαν και αντιµετωπίζουν δηµοσιονοµικές περικοπές και «µνηµόνια», για πτήσεις µε ιδιωτικά τζετ, διαµονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, κοκτέιλ πάρτι, µετακινήσεις µε λιµουζίνες και δώρα που κυµαίνονται από µανικετόκουµπα και πένες µέχρι κοσµήµατα από το «Tiffany».

Μόνο στη διάρκεια µιας εννιάµηνης περιόδου του 2009, το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ξόδεψε 249.000 δολάρια για µετακινήσεις µε ιδιωτικό τζετ. Αλλά το ποσό αυτό είναι µόνο ένα κλάσµα του συνολικούποσού που δαπάνησε η Κοµισιόν απότο 2006 έως το 2010 για ιδιωτικάτζετ ή «εναέρια ταξί», όπως προτιµά να τα αποκαλεί η ίδια: 7,5 εκατοµµύρια ευρώ.

Μένοντας στον τοµέα των µετακινήσεων, κάπου 118.000 ευρώ ξοδεύτηκαν µόνο µέσα στο 2009 για λιµουζίνες που µετέφεραν τους επιτρόπους από και προς τα επίσηµα ραντεβού τους. Την ίδια χρονιά, και πιο συγκεκριµένα τον Σεπτέµβριο του 2009, ο Μπαρόζο και η οκταµελής συνοδεία του δαπάνησαν για τετραήµερη διαµονή στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων «New York Peninsula Hotel» το ποσό των 28.000 ευρώ. Οι σουίτες στο συγκεκριµένο ξενοδοχείο κοστίζουν 780 ευρώ την ηµέρα.

Οι κανονισµοί της Κοµισιόν δικαιολογούν έως 275 ευρώ κατ’ άτοµο για κάθε διανυκτέρευση στη Νέα Υόρκη. Η εξήγηση που έδωσε η ίδια η Επιτροπή για αυτή την υπέρβαση; Τη συγκεκριµένη περίοδο είχε πραγµατοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τα ξενοδοχεία είχαν «φουσκώσει» τις τιµές τους.

 Από την έρευνα του Γραφείου Ερευνητικής ∆ηµοσιογραφίας προκύπτει επίσης πως η Κοµισιόν δαπάνησε το 2009 συνολικά 300.000 ευρώ για events που περιγράφονται σε εσωτερικά έγγραφα ως «κοκτέιλ πάρτι». Ενα από αυτά – κόστισε 75.000 ευρώ και χρηµατοδοτήθηκε από τον Εκτελεστικό Οργανισµό Ερευνας της Ε.Ε. στο Αµστερνταµ – περιγράφεται ως «µια νύχτα γεµάτη θαύµατα… η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, τέχνη που προκαλεί τον νου, σε συνδυασµό µε τρέντι κοκτέιλ, περφόρµανς-έκπληξη και τοπ DJs». Ακόµα 20.000 ευρώ δαπανήθηκαν την περίοδο 2008-2010 για δώρα σε επίτιµους οµιλητές. Και 1,2 εκατοµµύρια δόθηκαν µέσα στο 2009 για ξενοδοχεία και συνέδρια, συµπεριλαµ βανοµένων διαµονών στο Σαν Ντιέγκο, την Πράγα και το Μπαλµόραλ.

Σε µια περίπτωση, αντιπροσωπεία 44 µελών στάλθηκε στο πεντάστερο «Palm Garden Resort» του Βιετνάµ για ένα event µε σκοπό τη «διευκόλυνση της εσωτερικής συνεργασίας». «Τα πορίσµατά µας εγείρουν ερωτήµατα όχι µόνο για την κατασπατάληση χρηµάτων των φορολογουµένων αλλά και για το πόσο υπόλογη είναι η Κοµισιόν για τις δαπάνες της», δήλωσε ο Ιαν Οβερτον, οδιευθυντής του Γραφείου Ερευνητικής ∆ηµοσιογραφίας. Σε επικοινωνία που είχαν µαζί του «ΤΑ ΝΕΑ», οΟβερτον κατήγγειλε πως η Επιτροπή επιχείρησε να παρεµποδίσει την έρευνα, στέλνοντας συχνά εσφαλµένα στοιχεία – αυτός ήταν καιο λόγος που χρειάστηκαν τρεις µήνες έως ότου ολοκληρωθεί. «Ολα τα στοιχεία που περιλαµβάνονται στην έκθεση είναι ακριβή», διαβεβαίωσε. «Καλούµε την Κοµισιόν να καθιερώσει µεγαλύτερη διαφάνεια στις δαπάνες της, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο λιτότητας που διανύουµε».

tanea

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook