Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχει σήμερα, Τετάρτη, στη Λευκωσία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται στην Κύπρο με σκοπό την προετοιμασία της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου (8 Νοεμβρίου) και στο πλαίσιο αυτό σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του κύπριου ΥΠΕΞ Ι.Κασουλίδη και του αιγυπτίου υπουργού Εξωτερικών Σαμέχ Σουκρί.

Υπενθυμίζεται ότι στο νησί θα βρεθεί στις 7 Νοεμβρίου και ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με Το Βήμα, όλα αυτά γίνονται υπό τη σκιά της δραστηριότητας του «Μπαρμπαρός», αλλά και της επιθυμίας της Άγκυρας να στείλει με κάθε τρόπο πλατφόρμα γεωτρήσεων στην περιοχή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να την αγοράσει -όπως έγραψε μεταξύ άλλων η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Επίσης, η τουρκική πλευρά αποφάσισε να στείλει στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ άλλα δύο πολεμικά πλοία, τη φρεγάτα Goksu και την κορβέτα Zipkin, που έρχονται να προστεθούν στη φρεγάτα Gelibolu και στην κορβέτα Bartin. Την Τρίτη επιβεβαιώθηκε, δε, η παρουσία τουρκικού υποβρυχίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Διπλωματικές κινήσεις διεξάγονται στο παρασκήνιο, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, αν και οι δημόσιες δηλώσεις δεν επιτρέπουν εύκολες υποχωρήσεις. Ο Ν.Αναστασιάδης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών υπό καθεστώς απειλών, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις με τη δικαιολογία ότι η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες για πετρέλαιο.

«Αν κάναμε κάτι τόσο σοβαρό που να τους φοβίσει και να τους τρομάξει αυτό μας χαροποιεί» τόνισε ο κ. Αριντς. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος να αποχωρήσουν από το τραπέζι, ας καθίσουν στο τραπέζι να συνομιλήσουν και αν υπάρξει ενότητα στην Κύπρο ας προχωρήσουν. Αλλά εμείς ανησυχούμε».

Στην περιοχή αναμένεται προσεχώς και ο νέος ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο νορβηγός αξιωματούχος ενδέχεται να επισκεφθεί το τρίγωνο Άγκυρα, Αθήνα, Λευκωσία την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook