Όλες τις αναγκαίες υπογραφές , πλην του υπουργού Οικονομικών, έχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση της εταιρείας «Υποδομές Κρήτης ΑΕ» , η οποία θα αναλάβει το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε από το βήμα της Βουλής ο υφυπ.Υποδομών κ.Γ.Μαγκριώτης, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων κ.Ευτ.Δαμιανάκη, γνωστοποίησε πως η ΚΥΑ βρίσκεται ήδη στο γραφείο του κ.Παπακωνσταντίνου και αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα.
Μάλιστα ο κ.Μαγκριώτης ξεκαθάρισε οριστικά πως η εταιρεία θα έχει ως έδρα τα Χανιά, όπως φαίνεται και απο τα πρακτικά της Βουλής :

\"\"

Ο Χανιώτης βουλευτής στην ερώτησή του αναφέρθηκε στις γνωστές εξαγγελίες του υπουργού Υποδομών κ.Ρέππα από την Κρήτη για την ίδρυση της «Υποδομές Κρήτης ΑΕ» κατά τα πρότυπα της «Εγνατίας» και στην επικύρωση της ίδρυσης της εταιρείας και από το υπουργικό συμβούλιο πριν από πολλούς μήνες.
Επίσης παρουσίασε τους ανατριχιαστικούς αριθμούς για τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη σύμφωνα με τους οποίους στην δεκαετία 2000-2009 οι νεκροί από τροχαία ατυχήματα έφτασαν στους 992 εκ των οποίων οι 273 στον ΒΟΑΚ, ενώ οι τραυματίες ήταν 17.000 (!!!).
Καταλήγοντας πρότεινε – εκτός από την άμεση σύσταση και λειτουργία της εταιρείας – την εκπόνηση μιας συνολικής μελέτης για ολόκληρο τον ΒΟΑΚ και στην συνέχεια την εξέταση της συγχρηματοδότησης του έργου και από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.
Απαντώντας ο κ.Μαγκριώτης παραδέχθηκε το αναπτυξιακό έλλειμα έργων στην Κρήτη και την αναγκαιότητα ανακατασκευής του ΒΟΑΚ, ενώ σε ότι αφορά στις «Υποδομές Κρήτης ΑΕ» απέδωσε την καθυστέρηση στις αλλαγές που έγιναν στην κυβέρνηση λόγω ανασχηματισμού καθώς έπρεπε να ξαναυπογραφεί η ΚΥΑ , καθώς επίσης και στο μνημόνιο που έθετε χρηματοδοτικούς περιορισμούς στην δημιουργία δημόσιων εταιρειών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μαγκριώτης όλα αυτά τα θέματα ξεπεράστηκαν, πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη η νέα ΚΥΑ ίδρυσης της «Υποδομές Κρήτης ΑΕ» με φορέα χρηματοδότησης το υπ.Οικονομικών και βρίσκεται στο γραφείο του κ.Παπακωνσταντίνου για να μπεί και η τελική υπογραφή.

\”Έχει δίκιο ο συνάδελφος που αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα που δώσαμε για τη δημιουργία και τη λειτουργία της εταιρείας, η οποία θα διαχειριστεί το σύνολο των οδικών υποδομών της Κρήτης.\” είπε ο υφυπ.Υποδομών για να συνεχίσει ως εξής : 

\”Η πρότασή μας έγινε δεκτή το Μάιο του 2010 και τον Αύγουστο υιοθετήθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή με επικεφαλής τον κ.Πάγκαλο. Ωστόσο, υπήρξε μια σχετική καθυστέρηση όσον αφορά το αρχικό μας χρονοδιάγραμμα κυρίως λόγω του ανασχηματισμού, γιατί έπρεπε να υπογραφούν ξανά οι αποφάσεις από τους νέους υπουργούς, το Σεπτέμβριο του 2010 και στη συνέχεια λόγω του μνημονίου τέθηκε θέμα μη δημιουργίας νέων ΑΕ.

Τα θέματα αυτά ξεπεράστηκαν και έχουμε θετικές εξελίξεις καθώς πριν λίγες μέρες υπογράφτηκε η πρόταση και από τα συναρμόδια Υπουργεία και τώρα βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών για την τελική υπογραφή. Την επόμενη εβδομάδα πιστεύω ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να γίνει πραγματικότητα η εταιρία αυτή.\”

Τέλος ο υφυπ.Υποδομών γνωστοποίησε πως πρώτο έργο της «Υποδομές Κρήτης ΑΕ» θα είναι η εκπόνηση της συνολικής μελέτης για τον ΒΟΑΚ στην οποία αναφέρθηκε ο κ.Δαμιανάκης και επίσης – όπως είπε – η χρηματοδότηση του έργου, περίπου 700 εκατομ ευρώ, θα καλυφθεί με πιστώσεις από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.
Flashnews.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook