Πρόκειται για έναν από τους πιο πολυσύχναστους χώρους του Ηρακλείου. Η αίθουσα εκδηλώσεων που βρίσκεται στον 2ο όροφο του κτιρίου έχει φιλοξενήσει δεκάδες συνεδριάσεις και ομιλίες από το χώρο του πολιτισμού, της πολιτικής, της νεολαίας κτλ, με θέματα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των πολιτών.

Το κτίριο βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο, φιλοξενεί στον ισόγειο χώρο το γνωστό “πολύκεντρο νεολαίας” ενώ δίπλα ακριβώς από την κεντρική είσοδο εδρεύει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Σύμφωνα μάλιστα με το επίσημο site του Δήμου Ηρακλείου “το Πολύκεντρο Νεολαίας διασώζει και προβάλλει την κληρονομιά αυτή (σ.σ. την πολιτισμική κληρονομιά), τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πνευματικής παραγωγής, την πολιτιστική ταυτότητα και κίνηση του τόπου μας”.

Και πράγματι, στο ισόγειο, όπου βρίσκεται ο συγκεκριμένος χώρος θα πειστεί και ο πιο απαιτητικός πολίτης ότι πρόκειται για μια “όαση” μπροστά στο χάος των -σχεδόν- πανομοιότυπων καφετεριών που βρίσκονται τριγύρω.

Αδυνατούμε -από την άλλη πλευρά- να αναφέρουμε το ίδιο και για τον εσωτερικό -κύριο- χώρο του κτιρίου. Ξεκινώντας από την είσοδο, όπου τα παλιά, κακοσυντηρημένα ασανσέρ δεσπόζουν στα μάτια του επισκέπτη και φτάνοντας μέχρι τον 2ο όροφο, όπου βρίσκεται ο κεντρικός χώρος των εκδηλώσεων.

\"\"

\"\"

Εκεί δυστυχώς τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Μια περιοχή της οροφής έχει σαπίσει, ο χώρος στο μικρό μπαλκόνι έχει μάλλον εδώ και…χρόνια να καθαριστεί, ενώ οι τουαλέτες έχουν αφεθεί σε εγκατάλειψη.

\"\"

\"\"

\"\"

Οι φωτογραφίες “μιλούν” από μόνες τους. Πεταμένα πλαστικά ποτήρια στο μικρό μπαλκόνι το οποίο ούτως ή άλλως είναι λερωμένο από τα περιστέρια, σαπισμένη, πιθανότητα από την υγρασία, ένα μέρος από την οροφή. Δίπλα, δεσπόζει στον καρφωμένο τοίχο, το ασύρματο ρούτερ, προφανώς για να μας υπενθυμίζει ότι βρισκόμαστε στην…εποχή της τεχνολογίας και του δωρεάν ίντερνετ.

\"\"

“Μια έστω σαπισμένη οροφή μπορεί να είναι καλύτερη από την ανύπαρκτη οροφή” θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος που μετά την αίθουσα υποδοχής στον 2ο όροφο θα θελήσει να επισκεφτεί τις τουαλέτες.

\"\"

\"\"

\"\"

Καθώς εκεί θα διαπιστώσει ότι εκτός από το ότι ο φωτισμός του χώρου αποτελεί πολυτέλεια για τον επισκέπτη, παράλληλα δεν υπάρχει οροφή! Θυμίζοντας οικοδομή που έχει εγκαταλειφθεί, διακρίνει κανείς από μπετά, τούβλα και σωληνώσεις μέχρι και καλώδια να κρέμονται μέσα στο χώρο της τουαλέτας. Σουβενίρ το σκουριασμένο σταχτοδοχείο δίπλα στους νιπτήρες….

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο 2ος όροφος, χώρος κατεξοχήν εκδηλώσεων, φιλοξενεί ομιλητές και επισκέπτες όχι μόνο από ολόκληρη τη χώρα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών, διεθνούς φήμης, καταξιωμένοι στο χώρο τους.

Ως εκ τούτου, η παροχή ενός χώρου που θα σέβεται τους ανθρώπους που ταξιδεύουν μέχρι το Ηράκλειο, για να προσφέρουν με τη γνώση τους σε ημερίδες και συνέδρια, δεν μπορεί να αποτελεί ζητούμενο, αλλά δεδομένο.

Flashnews.gr/ Λεωνίδας Σακλαμπάνης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook