Στο Amman της Ιορδανίας βρίσκεται από 2-7/11/2014 ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων κ. Κ. Χαρτζουλάκης για να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής στο 5ο Διεθνές συνέδριο για την ‘Ελιά και τα προϊόντα της, OLIVEBIOTEQ 2014’ που οργανώνει το Υπουργείο Γεωργίας της Ιορδανίας (NCARE), η ICARDA και το AARINENA σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας και άλλους οργανισμούς.

Στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες από 24 χώρες και παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε θέματα γενετικού υλικού και ποικιλιών, συστημάτων φύτευσης, καλλιεργητικών πρακτικών, επεξεργασίας ελαιοκάρπου, ποιότητας αλλά και εμπορίας και απαιτήσεων της παγκόσμιας αγοράς.

Ο Δ/ντής του ΔΣΕ κ. J.L.Barjol είπε ότι παρά την κάμψη στη ζήτηση τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, υπάρχουν πολλά περιθώρια αύξησης της κατανάλωσης και θα πρέπει να υιοθετηθούν κοινά στάνταρ από όλες τις χώρες, για να μη υπάρξει χάος στην εμπορία του ελαιολάδου.

Ο κ. Χαρτζουλάκης στην ομιλία τους αναφέρθηκε στις εναλλακτικές μορφές επεξεργασίας των αποβλήτων των ελαιουργείων με έμφαση στην ελεγχόμενη διάθεσή τους στο έδαφος των ελαιώνων, που προσιδιάζει στις συνθήκες των ελαιουργείων της Μ. Ανατολής. Τέλος η διεθνής συμβουλευτική επιτροπή αποδέχτηκε την πρότασή του το επόμενο συνέδριο να διεξαχθεί στη Σεβίλλη της Ισπανίας το 2018. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο συνέδριο OLIVEBIOTEQ 2011 έγινε με μεγάλη επιτυχία στα Χανιά από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών.