Ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων Πεκίνου και Τόκιο καλλιεργεί η συνάντηση του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, μετά από δύο χρόνια δυσκολιών στις διμερείς σχέσεις με φόντο τα διαφιλονικούμενα νησιά στον Ειρηνικό.

Oι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Πεκίνο, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Οι δύο χώρες είχαν εκδώσει την Παρασκευή κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο συμφωνούσαν να αποκαταστήσουν σταδιακά τους διαύλους διαλόγου σε επίπεδο πολιτικής, διπλωματίας και ασφάλειας. Στο ανακοινωθέν εκείνο, Πεκίνο και Τόκιο «συμφωνούσαν ότι διαφωνούσαν» για να τα νησιά Ντιαογού/Σενκάκου.

Ο Σίνζο Άμπε έγινε δεκτός από τον Σι Τζινπίνγκ στο Μέγαρο του Λαού στην κινεζική πρωτεύουσα τη Δευτέρα, και η χειραψία τους ήταν μία σπάνια εικόνα τα τελευταία δύο χρόνια.

Μετά τη συνάντηση, ο κινέζος πρόεδρος ανέφερε πως η σταθερότητα στη σχέση με την Ιαπωνία είναι «προς όφελος και των δύο πλευρών». Η βελτίωση των διμερών σχέσεων, είπε, είναι «ευχή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας».

Από την ιαπωνική πλευρά, o ιάπωνας πρωθυπουργός ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τόκιο, πως η «ειρηνική κινεζική ανάπτυξη αποτελεί ευκαιρία» για την Ιαπωνία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook