Στα πλαίσια του εορτασμού της Μνήμης του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, του θαυματουργού (9 Νοεμβρίου), η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου διοργανώνει Ημερίδα-Παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Αγίου Νεκταρίου με τίτλο «ΙΕΡΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΛΟΓΙΩΝ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑ», το οποίο επανεκδόθηκε με την επιμέλεια του Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αντωνίου Μπιλάλη ως τετράτομο έργο με τον τίτλο «ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΛΟΓΙΩΝ».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15η Νοεμβρίου 2014 και από ώρας 6:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης. Η είσοδος στην αίθουσα θα γίνεται από τη Λεωφόρο Κουντουριώτη.

Κατά την Ημερίδα θα ομιλήσουν οι παρακάτω εισηγητές:

1. Πέτρος Αναστασιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Φιλοσοφία και Παιδεία στο απάνθισμα λογίων του Αγίου Πενταπόλεως».
2. Ιωάννης Σταμέλος, Μαθηματικός, Συγγραφέας, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου: «Ο Άγιος Νεκτάριος ως δάσκαλος και παιδαγωγός μέσα από το έργο του Θησαυρός Λογίων».
3. Πελαγία Πλεξουσάκη-Σπανάκη, Συμβολαιογράφος: «Ο Άγιος Νεκτάριος ως νομικός μέσα από το έργο του Θησαυρός Λογίων».
4. Δημήτριος Μετοχιανάκης, Ιατρός Υγιεινολόγος, Διευθυντής της Οδοντιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Λασιθίου: «Ο Άγιος Νεκτάριος ως ιατρός μέσα από το έργο του Θησαυρός Λογίων».
5. Μιχαήλ Τσακιράκης, Θεολόγος: «Ο Άγιος Νεκτάριος ως Θεολόγος μέσα από το έργο του Θησαυρός Λογίων».
6. Κωνσταντίνος Μαστοράκης, Γυμναστής: «Ο Άγιος Νεκτάριος ως γυμναστής μέσα από το έργο του Θησαυρός Λογίων».
7. Πρωτ. Αντώνιος Μπιλάλης, Δρ. Φιλοσοφίας και Ψυχοπαιδαγωγικής, Ιστορικός και Συγγραφέας: «Το πρώτο βιβλίο του Αγίου Νεκταρίου».
8. Πρωτ. Γεώργιος Τζάβλας, Θεολόγος: «Ο Άγιος Νεκτάριος ως υμνογράφος μέσα από το έργο του Θησαυρός Λογίων».

Υμνογραφικά έργα του Αγίου Νεκταρίου θα αποδώσει η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «Παύλος Βλαστός», υπό τη διεύθυνση του κ. Αντωνίου Μιχελουδάκη, Πρωτοψάλτου, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Θεολόγου.