Κινέζοι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι οι Αρχές κατά την πάγια τακτική τους συνέλαβαν αντικαθεστωτικούς ενόψει της σημερινής επετείου της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 η οποία καταπνίγηκε από το στρατό.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι η αστυνομία προχώρησαν τους τελευταίους μήνες σε εκατοντάδες προσαγωγές δικηγόρων, μπλόγκερ και ακτιβιστών ενώ μιλούν ακόμη για συλλήψεις και εξαφανίσεις.

Με ιδιαίτερη ανησυχία, προσθέτουν οι ακτιβιστές, παρακολουθούν οι κινεζικές Αρχές τις αραβικές χώρες όπου τα κινήματα με αίτημα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι σε άνοδο.

Μετά την Τιενανμέν, οι Αρχές της Κίνας συνηθίζουν να ενισχύουν τα μέτρα που παίρνουν κατά των αντικαθεστωτικών τις ημέρες που είναι κοντά στην επέτειο, αλλά, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, φέτος τα μέτρα ήταν περισσότερα από άλλες φορές.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε το αμερικανικό υπουργείο το οποίο ζητά πλήρη απόδοση ευθυνών για την αιματηρή καταστολή τα ξημερώματα της 4ης Ιουνίου του 1989.

Το ζήτημα –«πολιτική αναταραχή» το χαρακτηρίζει– έχει κλείσει, τονίζει η ανακοίνωση.

tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook