Τελευταία ανανέωση: 15:08

Μια αρκετά αξιόλογη διημερίδα, με θέμα τον \”Καλλικράτη\” πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, με την συμμετοχή πολλών και καταξιωμένων ομιλητών.

Ο κ.Ραγκούσης ακύρωσε την τελευταία στιγμή, την συμμετοχή του στη διημερίδα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ενώ δεν θα συμμετέχει και ο κ.Νίκος Παπανδρέου που ασθενεί.

Οι εργασίες της διημερίδας θα άρχισαν σήμερα στις 9 το πρωΐ με πρώτους ομιλητές τον Δήμαρχο Χανίων Μ.Σκουλάκη και τον Αιρετό Περιφερειάρχη Στ.Αρναουτάκη.

Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του δημάρχου Χανίων κατά την έναρξη της διημερίδας στο ΜΑΙΧ για τα βιώσιμα μοντέλα του Καλλικράτη, Εμμ.Σκουλάκη, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον της νέας πραγματικότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι το θεσμικό εγχείρημα εμφορείται από οράματα, αλλά δεν διαθέτει μέχρι στιγμής το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό. 

 Ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Ηλίας Μόσιαλος, κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του , υπογράμμισε ότι \”η Κρήτη επελέγη από τον ΟΟΣΑ το 2005 ως μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές απο την αλλη πλευρά ο Δημόσιος τομέας είναι υπερτροφικός και αγκυλώνει την αναπτυξιακή προοπτική.

Ο κρατισμός, η κατανάλωση και ο εφησυχασμός είναι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.\”

Η Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο,\”πρέπει να αναβαθμισει τις πανεπιστημιακές σπουδές για τον τουρισμό, που αποτελούν εφαλτήριο για την πρόοδο ολόκληρου του νησιού.\”

Παρέμβαση Σκανδαλίδη

Τις βάσεις για μια νέα διάσταση στην αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης, έθεσε με την ομιλία του, στην διημερίδα για τον \”Καλλικράτη\” που πραγματοποιείται στο ΜΑΙΧ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδη.

Ο υπουργός, τόνισε ότι:

\”Η γεωργία, συνδέεται άρρηκτα με τον τουρισμό, και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να εργασθούμε σκληρά.

Το τρίπτυχο ενέργεια, αγροτικά προϊόντα και μεταποίηση είναι τα εργαλεία για την ανάπτυξη της Κρήτης.\”

Ο κ.Σκανδαλίδης υπογράμμισε πως:

 \”Στόχος της κυβέρνησης, είναι η Ελλάδα των Περιφερειών, και τόνισε ότι \”πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και όχι μεταπράττες\”.

Ο ομιλητής υπερθεμάτισε, για τον θησαυρό της Κρητικής γης και τους τρόπους αξιοποίησης του.

Ο κ. Σκανδαλίδης, είπε χαρακτηριστικά ότι «πρεπει να διαχυθεί η εξουσία στον πολίτη για να λειτουργήσει η ανάπτυξη. Με αυτό τον τροπο, θα λειτουργήσει η αποκέντρωση και η αναπτυξη.»

Για το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, τόνισε πως, \”θα πρέπει να στηριχθεί στο ταμείο αγροτικής ανασυγκρότησης, σε ευρωπαϊκά προγράμματα επενδύσεων και στον κρατικό προϋπολογισμό.\”

Τέλος ισχυρίστηκε ότι οι νέοι αγρότες θα πρέπει να έχουν αρωγούς τα επιστημονικά ιδρύματα, εγνωσμένου κύρους όπως το ΜΑΙΧ και να γίνει ορθός προγραμματισμός καλλιεργειών.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, ήταν ξεκάθαρος: «Θα στηρίξουμε μόνο τους βιώσιμους αγροτικούς συνεταιρισμούς.»

 Χορηγός επικοινωνίας της διημερίδας,είναι το Flashnews.gr.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook