Υλικά
 
• 500 γρ. χωριάτικα χοιρινά λουκάνικα
• 400 ml. κόκκινο ξηρό κρασί
• 100 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 300 γρ. μικρά κρεμμυδάκια (κοκκάρια), καθαρισμένα
• 60 ml. πετιμέζι
• 2 κλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο
• 3 σκελίδες σκόρδου «σπασμένες»
• 2 δαφνόφυλλα
• Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (ανάλογο)
 
Εκτέλεση
 
Αραδιάζουμε τα λουκάνικα σε μια γάστρα και «σκεπάζουμε» με το κρασί. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, να μαριναριστούν. 
 
Παράλληλα, σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και μόλις πάρει θερμοκρασία βάζουμε τα κρεμμυδάκια. Τσιγαρίζουμε ελαφρά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσοκίτρινο χρώμα και σβήνουμε με το πετιμέζι. 
 
Μεταφέρουμε και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με τα γλάσα τους, στη γάστρα. Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά (σκόρδο, δενδρολίβανο και δαφνόφυλλα). Φτιάχνουμε τη γεύση με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά ελαφρά. 
 
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 45 λεπτά περίπου. Κατόπιν, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα, μέχρι να «μελώσει» η σάλτσα.