Τελευταία ενημέρωση: 14:09

Το πρώτο βήμα ενημέρωσης και διαβούλευσης για το \”ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας για τους απόρους\” πραγματοποιήθηκε στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο \”Atlantis\”.

Παρουσία του κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη του προϊσταμένου της Γενιξης Διεύθυνσης δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας της Περιφέρειας, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κρήτης, αλλά και με την παρουσία κληρικών παρουσιάστηκε η οργάνωση των σχετικών δράσεων οι οποίες αναμένεται να δρομολογηθούν από τις αρχές του 2015.

Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από το ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας για τους απόρους (TEBA/FEAD) και στόχο έχει να δράσει παράλληλα με τον μηχανισμό χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εργασίας, στην σύντομη (καθώς έπρεπε να αποχωρήσει για την Αθήνα) τοποθέτησή του τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί και να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα διαχειριστεί την υλική βοήθεια.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου πρωταρχικά, η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας αλλά και οι άνθρωποι που ζουν στο όριο της φτώχειας (το 1/3 του πληθυσμού της χώρας σύμφωνα με τον ίδιο).

\”Πρέπει\” δήλωσε ο υφυπουργός εργασίας, \”να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε μια οριζόντια συνεργασία κοινωνικής σύμπραξης\” επισημαίνοντας ότι χρειάζεται η συμμετοχή των ΟΤΑ Ά και Β´ βαθμού, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, η εκκλησία αλλά και η κοινωνία των πολιτών\”.

Ο κ. Κεγκέρογλου, στάθηκε τέλος και στην εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η οποία ξεκινά από αύριο, χαρακτηρίζοντάς τη \”καινοτόμα\”.

\"\"

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε: \”Θα έχουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη μέσα από τη διαβούλευση για το καλύτερο αποτέλεσμα για τους ανθρώπους που θελουμε να υπηρετήσουμε.

Μέσα από την ανάπτυξη και την απασχόληση που μπορεί να έρθει να μην ξαναδούμε προγράμματα φτώχειας.

Να ξανακάνουμε κι άλλη συνάντηση, εμείς παρακολουθούμε συνεχώς και στο τέλος πιστεύω ότι θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.\”

\"\"

Η στρατηγική του υπουργείου στηρίζεται σε τρεις πυλώνες

α. στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας

-Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
-Οικονομική ενίσχυση, Υπηρεσίες, εργασιακή ένταξη
-ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ (FEAD)
-(παροχή βασικών αγαθών, τρόφιμα, κ.λ.π)
-Ειδικές / Στοχευμένες Δράσεις (στήριξη αστέγων, κ.λπ.)

β. στην κοινωνική συνοχή, με στήριξη των οικογενειών και των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας

-Στήριξη οικογενειών με παιδιά που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή/και κίνδυνο φτώχειας (1/3 του πληθυσμού της Χώρας)
-Δίκτυο δομών κοινωνικής φροντίδας (βρεφικοί παιδικοί σταθμοί , ΚΗΦΗ,ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ)

γ. στην εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων( Βοήθεια στο Σπίτι κ.λ.π) υγιεινής & ρουχισμός
-Παιδικά / Σχολικά Είδη

με Συνοδευτικές Δράσεις

-Αντιμετώπιση κοινωνικού αποκλεισμού ή έκτακτων αναγκών (π.χ. συμβουλές για οικογενειακής οικονομική διαχείριση, ισορροπημένη διατροφή, κοινωνική ένταξη παιδιών κλπ)

-Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης των μελών της οικογένειας (παιδιών και γονέων), συμπληρωματικών προς εκείνες που παρέχονται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Δίκτυο Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας, υπηρεσίες πρόσβασης σε συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης κτλ).

Πιο συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του προγράμματος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, κατανέμεται ως εξής (ενδεικτικά τα ποσά): 276 εκατομμύρια ευρώ σε τρόφιμα για τους αστέγους και οικογένειες απόρων, 45 εκατομμύρια σε τεχνική βοήθεια (σχολικά είδη για τα παιδιά, είδη προσωπικής υγιεινής κτλ) και 16 εκατομμύρια σε συνοδευτικά μέτρα.

Flashnews.gr/ Λεωνίδας Σακλαμπάνης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook