Με "e-πρόστιμο" απειλεί το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογούμενους που κάνουν δηλώσεις μέσω ίντερνετ αλλά … δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Την ίδια στιγμή, θέλοντας να βγάλει "από τη μύγα ξύγκι", θεσπίζει διάταξη με την οποία το δημόσιο θα ΄ζητά να εισπράξει ακόμα και τρία (3) ευρώ, καταργώντας το σημερινό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο δεν βεβαιώνεται οφειλή προς το Δημόσιο αν δεν υπερβαίνει τα είκοσι επτά (27) ευρώ, (που αντιστοιχεί στις 10.000 δρχ που καθιερώθηκαν το 1994). Αν μάλιστα χρωστά πχ 2 ευρώ ο ένας σύζυγος και 2 ο άλλος, η εφορία πρέπει να τα εισπράξει επειδή αθροιστικά ξεπερνούν τα 3 ευρώ.

Ειδικότερα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, καθιερώνεται ειδικό πρόστιμο 200 ευρώ σε όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις που έπρεπε να είχαν υποβάλει μέσω του taxisnet.

Το πρόστιμο αφορά δηλώσεις από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, δηλαδή εκπρόθεσμες δηλώσεις μηδενικές ή πιστωτικές, καταστάσεις, πίνακες, ή ισοζύγια κ.λπ.

"Πρωτοποριακός" είναι όμως και ο τρόπος με τον κοινοποιείται το e-πρόστιμο αφού, με ειδική διάταξη, προβλέπεται το ειδικό πρόστιμο να αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του, μέσω email.

Στα πρόσωπα που επιβάλλεται το πρόστιμο των 200 ευρώ πάντως, δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα που ισχύουν για όσους υποβάλλουν αυτοπροσώπως στην εφορία τις δηλώσεις τους και κυμαίνονται από 117 μέχρι και 1.170 ευρώ. Δεν τους επιβάλλεται όμως ούτε το πρόστιμο (τριπλάσιο του οφειλόμενου ΦΠΑ) για πλαστά και εικονικά.

Ενδεχομένως για τις περιπτώσεις αυτές να καθοριστούν επιμέρους «ειδικά πρόστιμα», με νεότερες αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών.

Με άλλη διάταξη, ανοίγει "παράθυρο" και για μη δέσμευση καταθέσεων ή μη εφαρμογή ποινικών κυρώσεων, εάν ο φορολογούμενος που οφείλει φόρους, ταυτόχρονα έχει απαίτηση κατά του Δημοσίου, βέβαιη και εκκαθαρισμένη και εφόσον την απαίτηση αυτή δεν την έχει εκχωρήσει σε τρίτους.

protothema.gr