Στη Βουλή στέλνουν βουλευτές του ΚΚΕ, μέσα από ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, το θέμα που έχει προκύψει με την απαλλαγή μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών στο Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου.

Στην ερώτηση οι βουλευτές αναφέρουν:

Με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο ΓΕΛ Ακρωτηρίου σχετικά με την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών, όπου ο Διευθυντής του συγκεκριμένου σχολείου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων δεν αποδέχονται τις αιτήσεις των γονιών, όπως άλλωστε γίνεται σε όλα τα σχολεία του νομού και της υπόλοιπης Ελλάδας, χωρίς να προϋποτίθεται η αναφορά συγκεκριμένου θρησκεύματος.

Άλλωστε και οι ίδιες οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας (αρ. πρ. 133099/Γ2/19-9-2013 και 136241/Γ2/29-8-2014) ορίζουν σαφώς ότι: «Τη δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών για τους μαθητές που είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι ή επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης και γι’ αυτό δεν επιθυμούν να το παρακολουθήσουν».

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των γονιών να αιτούνται την απαλλαγή των παιδιών τους από το συγκεκριμένο μάθημα, επικαλούμενοι λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να γίνεται φακέλωμα των προσωπικών δεδομένων και πεποιθήσεών τους, κάτι που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει ώστε οι μαθητές, σύμφωνα και με τις εγκυκλίους του Υπουργείου, να απαλλαγούν από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Οι βουλευτές

Γιάννης Γκιόκας

Διαμάντω Μανωλάκου

Σπύρος Χαλβατζής