Ξεκίνησε στα Χανιά η εφαρμογή της διάταξης με βάση την οποία οι μαθητές επιβαρύνονται με το 50% της τιμής του εισιτηρίου όταν η απόσταση του σχολείου από το σπίτι τους είναι μικρότερη από τα 4 χιλιόμετρα. 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων "ή
δη μαθητές του νομού καλούνται να πληρώνουν το μισό εισιτήριο για τις καθημερινές μετακινήσεις προς και από το σχολείο τους .

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τεράστια επιβάρυνση στις οικογένειες, ιδιαίτερα στα περιφερειακά σχολεία στα οποία η πλειοψηφία των μαθητών μετακινείται.

Σε καιρούς δύσκολους στους οποίους η μέση οικογένεια χειμάζεται , το δημόσιο σχολείο πλήττεται και οι μαθητές αγωνίζονται να επιβιώσουν στο Νέο Λύκειο των εξετάσεων, η πληρωμή του εισιτηρίου δημιουργεί πρόσθετα βάρη και δυσκολίες στις οικογένειες των μαθητών. 

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς , τους Δήμους , την Περιφέρεια τους συλλόγους γονέων να αντιδράσουν άμεσα όπως επίσης καλούμε και την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αντίστοιχες διατάξεις οι οποίες πλήττουν τους μαθητές στα επαρχιακά σχολεία και θυμίζουν με τον πιο άμεσο τρόπο ότι η δωρεάν παιδεία είναι μόνο ένα άρθρο του συντάγματος αλλά καμία πρακτική ισχύ δεν έχει."