Τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη στα Χανιά, οι υπηρεσίες της οποίας ασφυκτιούν στους τελείως ανεπαρκείς χώρους των Δικαστηρίων των Χανίων, τέθηκαν στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Χ. Αθανασίου απο σύσσωμους τους Δικαστές, τους Δικηγόρους και τους Δικαστικούς υπαλλήλους.
Στην σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε για δύο περίπου ώρες – στα όρθια – καθώς όλοι ήταν στριμωγμένοι στο γραφείο του Προέδρου Εφετών, συμμετείχαν και ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ.Καννελόπουλος – ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τα Δικαστήρια στα Χανιά – ο Πρόεδρος της Θέμις Κατασκευαστική κ.Σωτηρόπουλος, ο Βουλευτής Χανίων κ. Βολουδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος κ. Βάμβουκας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

\"\"   \"\"

Αμέσως μετά ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως σε πρώτο στάδιο θα ζητηθεί η παραχώρηση για χρήση απο τις υπηρεσίες των Δικαστηρίων:
Του ισόγειου κτιρίου το οποίο σήμερα στεγάζει τον σύλλογο αστυνομικών υπαλλήλων Χανίων.
Τριών γραφείων που σήμερα στεγάζουν υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας.
Απο τον Υπ.Εθνικής Αμύνης θα ζητηθεί η μετεγκατάσταση στρατοδικείου – ναυτοδικείου – αεροδικείου και
Θα εξεταστεί η διαμόρφωση των παλαιών φυλακών προκειμένου να αξιοποιηθούν χώροι τους για τις ανάγκες των Δικαστηρίων.
Παράλληλα ο κ.Αθανασίου δεσμεύτηκε πως το Υπ.Δικαιοσύνης θα ζητήσει την αφαίρεση απο το ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων προκειμένου απο το Υπ.Υγείας να δοθεί στο Υπ.Δικαιοσύνης και να ανεγερθεί εκεί νέο Δικαστικό Μέγαρο, καθώς – όπως είχε πει και ο Γ.Γ. του Υπουργείου – υπάρχει τρόπος χρηματοδότησης απο Ευρωπαικά κονδύλια.

\"\"  \"\"

Πάντως στην διάρκεια της συζήτησης δεν έλειψαν και οι εντάσεις, όχι όμως μεταξύ των εκπροσώπων των φορέων και της ηγεσίας του Υπουργείου, αλλά κυρίως μεταξύ του Δικηγορικού Συλλόγου και κυρίως της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

Ο λόγος ήταν πως ο Δικηγορικός σύλλογος φάνηκε να εμμένει την απόφασή του για χρήση – πρωτίστως – του υπάρχοντος κτιρίου, ενώ απο την πλευρά της Αντιπεριφέρειας επισημάνθηκε πως και οι δικές της υπηρεσίες ασφυκτιούν.

Στην συνέχεια το κλιμάκιο της ηγεσίας του Υπ.Δικαιοσύνης επισκέφθηκε τις νέες Φυλακές καθώς και την Αγροτική Φυλακή στην Αγυιά, προκειμένου να εξεταστούν επιτόπου θέματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ο κ.Αθανασίου αναφέρθηκε και στο καυτό θέμα του συνωστισμού στις φυλακές της χώρας περισσότερων κρατούμενων απο αυτόν που μπορεί να φιλοξενηθεί.

Το 35% των κρατουμένων είναι υπεράριθμοι είπε ο κ.Αθανασίου επισημαίνοντας πως απο τους 11.000 κρατούμενους, οι 7.000 είναι αλλοδαποί, ενώ ανέφερε ότι το πρόβλημα διογκώθηκε λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρατούμενων μεταναστών, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποσυμφόρηση, καθώς και στο θέμα των ελλείψεων σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook