Με "πρόστιμο" εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη η ΔΕΠΑ εάν δεν καταφέρει να απορροφήσει την ελάχιστη ποσότητα φυσικού αερίου που υποχρεούται να αγοράσει από τη Gazprom για το τρέχον έτος.

Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ημερησίας, η ρήτρα “take or pay” σε περίπτωση που η ποσότητα αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ υποχωρήσει κάτω από τα 2,5 δισ. κυβικά μέτρα.

Η ποσότητα που περισσεύει, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης πάνω από το 20% στην Ελλάδα, υπολογίζεται γύρω στα 300-500 εκατ. κυβικά μέτρα, τα οποία η ΔΕΠΑ θα πρέπει να αγοράσει είτε τα χρησιμοποιήσει είτε όχι, όπως προβλέπεται από τους όρους της συμφωνίας. Η ποσότητα αυτή μεταφράζεται σε ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να αποπληρώσει η ελληνική πλευρά.

Για τη διευθέτηση του θέματος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Σπύρος Παλαιογιάννης, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη ρωσική εταιρεία ζητώντας τη μετακύλιση της ποσότητας που δεν καταναλώθηκε φέτος στις ποσότητες που πρέπει να απορροφήσει το 2015, κάτι που προβλέπεται στη μεταξύ τους συμφωνία.