Με την ομόφωνη και ομόθυμη καταδίκη της επίθεσης που δέχτηκε ο Πέτρος Ινιωτάκης, τις ευχές για ταχεία ανάρρωση, την ανάγκη να βρεθούν οι ένοχοι και με το μήνυμα ότι η Δημοτική Αρχή δεν τρομοκρατείται, ξεκίνησε το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο στην Λότζια.

Όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις δήλωσαν τον αποτροπιασμό τους για την δολοφονική ενέργεια εναντίον του Αντιδημάρχου Ηρακλείου ενώ η επίθεση έγινε η αφορμή για να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της δημιουργίας αστυνομικού τμήματος στο κέντρο της πόλης.

Αίτημα που κατατέθηκε και μέσω του σχετικού ψηφίσματος του Δήμου το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το Δ.Σ. καταδικάζει ομόφωνα την άνανδρη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από άγνωστους δράστες ο Αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης. Ζητάμε από την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Το Δ.Σ. εκφράζει την συμπαράστασή του στον Π. Ινιωτάκη, στέκεται στο πλευρό του αλλά και στην οικογένειά του, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Στο Ηράκλειο απαιτείται να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και τούτο επιβάλλει η δημιουργία αστυνομικού τμήματος στο κέντρο της πόλης».

Παράλληλα, δεκάδες ψηφίσματα και μηνύματα φτάνουν στο γραφείο του Δημάρχου Ηρακλείου από άλλους δήμους της Κρήτης μέσω των οποίων εκφράζεται ο αποτροπιασμός των δημοτικών αρχών για την επίθεση αλλά και οι ευχές για γρήγορη ανάρρωση και επάνοδο στα καθήκοντά του.

Νωρίτερα, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πασπάτης ενημέρωσε το σώμα ότι στα επόμενα λεπτά ξεκινούσε η διαδικασία του χειρουργείου για την αντιμετώπιση των καταγμάτων στο πρόσωπο του χτυπημένου Αντιδημάρχου δηλώνοντας ότι ήταν ένας από τους πρώτους που τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο καλώντας την ελληνική αστυνομία να πράξει το καθήκον της.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό, όμοιο του οποίου δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα και τους δράστες. Αλλά η προανάκριση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εντοπίσει και τους δράστες και τους τυχών ηθικούς αυτουργούς. Αν υπάρχουν…», ήταν τα πρώτα λόγια του Δημάρχου Ηρακλείου, κάνοντας λόγο για «ανθρωποκτόνα πρόθεση των δραστών» καθώς όπως είπε «δεν χτύπησαν με τα χέρια, τα πλήγματα στο κεφάλι του Αντιδημάρχου είναι από αμβλύ όργανο, που σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκε μέσο για να καταφερθούν τα χτυπήματα. Και το γεγονός ότι χτυπήθηκε κυρίως στο κεφάλι δεν μπορεί παρά να αποτελεί πολύ σοβαρή ένδειξη ότι υπήρξε ανθρωποκτόνος δόλος από την πλευρά των δραστών».

Ο κ. Λαμπρινός, σε αυστηρό τόνο, διαμήνυσε πως «η δημοτική αρχή ούτε εκβιάζεται, ούτε τρομοκρατείται», τονίζοντας πως «εάν και το υπογραμμίζω, όμως έχουν σχέση με την πολιτική δραστηριότητα του Αντιδημάρχου, τότε αυτοί που προσπάθησαν να στείλουν μήνυμα θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων».

Ενώ ξεκαθάρισε ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα και να εργάζεται με τον ίδιο και περισσότερο ζήλο για να υλοποίηση όσα υποσχέθηκε προεκλογικά.

«Πιστεύω ότι η χθεσινή επίθεση δεν αφορά τον Αντιδήμαρχο μόνο, μας αφορά όλους και θέλω να ευχαριστήσω όλες τις παρατάξεις που αμέσως και απερίφραστα καταδίκασαν τη δολοφονική αυτή ενέργεια. Πιστεύω ότι ο Αντιδήμαρχος θα είναι σύντομα κοντά μας αλλά αυτή η ενέργεια πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις όλους μας. Γιατί αλίμονο αν η πολιτική δραστηριότητα αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε χθες ο Π. Ινιωτάκης», κατέληξε ο κ. Λαμπρινός.

Παίρνοντας το λόγο μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος ο Δημοτικός Σύμβουλος με τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» κ. Β. Σισαμάκης αφού καταδίκασε την επίθεση και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Π. Ινιωτάκη τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μεγαλύτερη προσοχή στην αντιμετώπιση του θέματος, να μην δοθούν διαστάσεις που πιθανόν να μην υπάρχουν, καθώς άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη η αστυνομική έρευνα.

Αργότερα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον διαγωνισμό του ΕΣΔΑΚ, αναφέρθηκε στην επίθεση εναντίον του Αντιδημάρχου και ο πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Κουράκης, όπου αφού καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το γεγονός σημείωσε «Έχουν ξανασυμβεί αυτά στο παρελθόν. Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζετε μια έξαρση της βίας σε όλη την Ελλάδα, είδαμε τα γεγονότα και εδώ στο Ηράκλειο με το θέμα του φιλάθλου, προχτές τον βανδαλισμό των καταστημάτων, την επίθεση στο διαιτητή και μια σειρά άλλων γεγονότων. Συμφωνώ με το ψήφισμα και πρέπει να καταδικάσουμε τη βία με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Πολύ περισσότερο δε όταν κάποιος μπορεί να δεχτεί επιθέσεις βίας λόγω αντίθετων απόψεων. Εύχομαι στον Πέτρο Ινιωτάκη γρήγορα να είναι πάλι κοντά. Δεν μπορεί μία πόλη όπως το Ηράκλειο να μην έχει αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της πόλης. Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και συμφωνώ με τον κ. Δήμαρχο».

Να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες ώστε οι δημότες του Ηρακλείου να αποβάλλουν όλους αυτούς που με αυτές τις πρακτικές προσπαθούν να επιβάλλουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ορθό ζήτησε στην παρέμβασή του ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών», κ. Ηλίας Λυγερός, κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις: «Το Δ.Σ., η πόλη του Ηρακλείου αντιμετωπίζει ένα θέμα που όσα χρόνια είμαι δημότης όμοιό του δεν θυμάμαι. Η ομόφωνη και ομόθυμη απάντηση του Δ.Σ. με αυτό το ψήφισμα αποτελεί ένα καλό βήμα. Θα συμφωνήσω με τον Δήμαρχο στο σημείο της δήλωσής του για το αν έχει σχέση ή όχι με την δραστηριότητα του ως αντιδήμαρχος και τη διάσταση που μπορεί να πάρει αν αποδειχτούν ότι υπάρχουν τέτοιες προθέσεις. Σε κάθε περίπτωση είμαστε δίπλα στον Πέτρο και όλοι μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά απέναντι σε αυτούς που δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις».

Καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης και ταχεία ανάρρωση ευχήθηκε και ο επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης» κ. Μανώλης Συντιχάκης υπογραμμίζοντας πως πέραν των παραπάνω «δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο».

Με καταστάσεις που θυμίζουν Σικάγο και πρέπει να ανατραπούν παρομοίασε τις συνθήκες που επικρατούν στο Ηράκλειο η κ. Μόνα Αμανατίδου με αφορμή την επίθεση στον Αντιδήμαρχο: «Η είδηση μας άφησε άφωνους γιατί ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα του Ηρακλείου. Φυσικά και καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες πόσο μάλλον για τον Αντιδήμαρχο Ηρακλείου ο οποίος είναι γνωστός για τη διαδρομή του, την ιστορική και την πολιτιστική. Εμείς αυτό που στοχεύουμε και θέλουμε είναι όλοι οι πολίτες να αντιταχθούν και να αγωνιστούν ούτως ώστε να ανατρέψουμε μια κατάσταση η οποία θυμίζει Σικάγο…Εδώ θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας, πρέπει να μεγαλώσουν με ασφάλεια και κυρίως θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι ότι ο τόπος αυτός είναι τόσο φιλόξενος, τόσο ειρηνικός που τέτοια άτομα από όπου κι αν προέρχονται δεν έχουν θέση εδώ. Να θυμηθούμε ότι το σκοτάδι δεν νικιέται με σκοτάδι. Αλλά με άπλετο φως», κατέληξε.

Σε παρεμβάσεις καταδίκης της επίθεσης εναντίον του Π. Ινιωτάκη προχώρησαν και μια σειρά Αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων μεταξύ των οποίων ο κ. Βαρδαβάς, η κ. Καναβάκη, ο κ. Ανδρεαδάκης, η κ. Κασωτάκη (χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήταν η πρώτη παρέμβασή της σε δημοτικό συμβούλιο), ο κ. Γκαραντσίνι και ο κ. Καπετανάκης καθώς και ο νέος Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Μαστοράκης.

Flashnews.gr/ Λεωνίδας Σακλαμπάνης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook