Την ανθρώπινη διάσταση και το κύμα αλληλεγγύης που έχει απλωθεί στην Ιεράπετρα περιγράφει ο Δήμαρχος της πόλης κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης μιλώντας στο Flashnews.gr, με αφορμή τη φιλοξενία στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης των περίπου 600 μεταναστών.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, εκτός από την συμβολή του κρατικού μηχανισμού και την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή για να σταθεί δίπλα στις απαραίτητες ανάγκες των μεταναστών, αρωγοί στην προσπάθεια αυτή βρίσκονται μέλη οργανώσεων και πολίτες της Ιεράπετρας προσφέροντας ό,τι μπορούν για να μην νιώσουν –ακόμα μία φορά- αβοήθητοι και μόνοι αυτοί οι άνθρωποι.

«Όταν δίνεις ένα σάντουιτς σε ένα από τα πολλά παιδιά που έφτασαν μέχρι εδώ, και αυτό σου χαμογελάει, σκέφτεσαι πόσο εύκολο θα ήταν να βρίσκεται στη θέση σου», μας λέει ο Δήμαρχος, βάζοντας την ανθρώπινη και ανθρωπιστική διάσταση του θέματος.

Τι θα γίνει όμως με αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης; Ο κ. Καλαντζάκης μας απαντάει:

«Από τους περίπου 600 μετανάστες που έφτασαν στο λιμάνι της Ιεράπετρας, οι 350 είναι από τη Συρία και οι 20 από την Παλαιστίνη. Γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για πολιτικούς πρόσφυγες. Οπότε μπορούν να τους δοθούν, από αύριο κιόλας, οι σχετικές άδειες 6μηνης διάρκειας, για να ταξιδέψουν προς το μέρος που ίδιοι επιθυμούν.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι Αφγανοί, οι Ιρανοί και οι Ιρακινοί. Όπου με αυτούς δεν γνωρίζω τι θα συμβεί. Θεωρώ πιο πιθανό σενάριο τη μεταφορά τους σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών.

Μακάρι να μπορούσαμε να τους φιλοξενήσουμε αλλά μας είναι αδύνατο. Ήδη η προσπάθεια που κάνουμε είναι πρωτόγνωρη, όχι μόνο για το Δήμο μας, αλλά για ολόκληρη τη χώρα».

Στο κλειστό γυμναστήριο, προσωρινό σπίτι των μεταναστών, φορείς και πολίτες συμβάλλουν όπως μπορεί ο καθένας μας λέει ο ίδιος: «Ακόμα και μουσική υπάρχει! Κλιματισμός, καθαριότητα, είδη υγιεινής (σαμπουάν, ξυραφάκια, χαρτί υγείας), ζεστό νερό στα ντους, κουβέρτες και ρούχα. Το φαγητό το έχει αναλάβει ένα εστιατόριο».

Στον χώρο βρίσκεται εκτός από την ελληνική αστυνομία, το λιμενικό και τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και των τοπικών φορέων, τόσο ένα πολυάριθμο κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού όσο και μέλη εθελοντών και οργανώσεων.

«Πρέπει να φύγουν μέσα στα επόμενα 24ωρα. Η Ιεράπετρα δεν μπορεί να αντέξει», μας επισημαίνει ο Δήμαρχος, γνωρίζοντας τις δύσκολες στιγμές που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι και ειδικά οι δεκάδες μάνες με τα παιδιά τους.

Παράλληλα ο κ. Καλαντζάκης θέτει ακόμα ένα ζήτημα αναφορικά με το πλοίο που έφερε αυτούς τους ανθρώπους: «Υπάρχει πρόβλημα και με το καράβι. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό -υπό διάλυση- πλοίο που βρίσκεται πλέον στο λιμάνι μας. Φαντάζεστε να παραμείνει εδώ και κάποια στιγμή να μην αντέξει και να βουλιάξει; Έχω ήδη επικοινωνήσει και διαμηνύσει στους αρμόδιος ότι θα είναι καταστροφικό για τη περιοχή αν δεν απομακρυνθεί άμεσα», καταλήγει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας.

Flashnews.gr / Λεωνίδας Σακλαμπάνης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook