Διπλή αλλαγή ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης στον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστό ως νόμο Κατσέλη, που, όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, στοχεύει: πρώτον, στην επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων, οι οποίες ξεπερνούν τις 100.000 και έχουν προγραμματισθεί να εκδικασθούν ακόμη και το 2028 και δεύτερον, στον περιορισμό των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών». Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται η μεταφορά όλων των υποθέσεων από τα περιφερειακά ειρηνοδικεία στα κεντρικά, ενώ αυστηροποιείται η διαδικασία χορήγησης προσωρινής αναστολής πλειστηριασμού, έτσι ώστε να περιορισθούν φαινόμενα κατάχρησης αυτής.

Σε ό,τι αφορά τις μηνιαίες δόσεις που υποχρεούται να καταβάλλει ο οφειλέτης μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για ρύθμιση των χρεών του, θα υπολογίζονται πλέον με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και την κατάσταση του κάθε οφειλέτη (εξατομικευμένο προφίλ). Οι δαπάνες αυτές είχαν καθορισθεί την άνοιξη από το υπουργείο Ανάπτυξης ως «μπούσουλας» για τη ρύθμιση των δανείων και ενδεικτικά ήταν 1.347 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης των καταδιωκτικών μέτρων θα επανεξετάζεται έπειτα από ορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να προσαρμόζεται η δόση στην τρέχουσα κάθε φορά οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Παράλληλα, θα γίνεται κατηγοριοποίηση των υποθέσεων και ιεράρχηση της εκδίκασης αυτών ως εξής: αιτήσεις οφειλετών που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, αιτήσεις οφειλετών μόνο με κύρια κατοικία, αιτήσεις οφειλετών και με άλλα περιουσιακά στοιχεία πλην της κύριας κατοικίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πέραν των αλλαγών στον «νόμο Κατσέλη», το υπουργείο Ανάπτυξης δεσμεύεται έναντι της τρόικας ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα ετοιμάσει νομοσχέδιο για τη θέσπιση του επαγγέλματος του «διαχειριστή πτώχευσης», εν όψει των αλλαγών που προωθούνται στο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου επαγγελματικού σώματος που θα πιστοποιεί τα προσόντα των διαχειριστών πτώχευσης, θα θεσπίσει έναν κώδικα δεοντολογίας και θα δημιουργήσει κι ένα μητρώο μελών. Το επάγγελμα αυτό θα ασκείται από εξειδικευμένους δικηγόρους, λογιστές και ελεγκτές.

newmoney.gr