Έκθεση από την οποία προκύπτει ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον ηγέτη της Ακτής του Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, έχουν διαπράξει εκτελέσεις, απαγωγές, βασανιστήρια και βιασμούς, παρουσίασε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Human Rights Watch.

Η οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, είπε ότι η λεπτομερής έρευνα των καταγγελιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αμπιτζάν, την κύρια πόλη της μεγαλύτερης κακαοπαραγωγού χώρας του κόσμου, αποκάλυψαν μία «συχνά οργανωμένη εκστρατεία βιαιότητας».

«Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ένοπλες ομάδες που υποστηρίζουν τον Λοράν Γκμπαγκμπό, επιβάλλουν ένα βασίλειο τρόμου εναντίον των πραγματικών ή εικαζομένων αντιπάλων του στο Αμπιτζάν», δήλωσε ο διευθυντής αφρικανικών θεμάτων της οργάνωσης, Ντανιέλ Μπεκέλε.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει τους πολίτες και να αυξήσει την πίεση στον Γκμπαγκμπό και τους συμμάχους του έτσι ώστε να δώσουν τέλος στην οργανωμένη εκστρατεία της βίας», είπε.

Η έκθεση δημοσιοποιείται καθώς εμφανίζονται ρωγμές στις προσπάθειες χωρών της Αφρικής να δοθεί τέλος στη μάχη για την εξουσία στην Ακτή του Ελεφαντοστού με την Ουγκάντα να είναι η τελευταία σε μία σειρά χωρών που θέτει σε αμφισβήτηση την αναγνώριση του Αλασάν Ουαταρά, ως προέδρου.

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας, Γιοουέρι Μουσέβενι, είπε ότι διαφωνεί με τη γραμμή του ΟΗΕ στην κρίση, ενώ μία αντιπροσωπεία δυτικοαφρικανικών χωρών προετοιμάζει ένα ταξίδι στις ΗΠΑ με σκοπό να προσπαθήσει να επηρεάσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, να υποστηρίξουν το ενδεχόμενο χρήσης βίας για την εκδίωξη του Γκμπαγκμπό.

Ο πρέσβης του Ουαταρά στον ΟΗΕ, Γιουσούφου Μπάμπα, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα, αναγνωρίστηκε ομόφωνα από τα 192 κράτη μέλη της γενικής συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, ως ο νόμιμος εκπρόσωπος της Ακτής του Ελεφαντοστού, δήλωσε σοκαρισμένος από την έκθεσης της Human Rights Watch.

Η οργάνωση έκανε γνωστό ότι οι ερευνητές της μίλησαν σε παραπάνω από 100 ανθρώπους που ήταν μάρτυρες ή θύματα βίας.

Οι επιθέσεις περιλάμβαναν «δολοφονίες από άνδρες πολιτοφυλακών με τούβλα και ρόπαλα και σεξουαλικές επιθέσεις μπροστά στα μέλη της ίδιας της οικογένειας του θύματος».

Οι μάρτυρες περιέγραψαν ότι είδαν μέλη των οικογενειών τους ή γείτονες να σύρονται έξω από τα σπίτια τους, τζαμιά, εστιατόρια σε οχήματα που περίμεναν στο δρόμο, πολλοί εξαφανίστηκαν και κάποιοι αργότερα βρέθηκαν νεκροί», σύμφωνα με την έκθεση.

Η οργάνωση είπε ότι έχει τεκμηριώσει τον ομαδικό βιασμό από δυνάμεις τους Γκμπαγκμπό πέντε γυναικών, ανάμεσα στις οποίες μία δεκαεξάχρονη και μία έγκυος 8 μηνών, οι σύζυγοι των οποίων δολοφονήθηκαν.

nooz.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook