Για τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος προετοιμάζεται η ζώνη του ευρώ, καθώς πλέον θεωρείται το πιθανότερο σενάριο προκειμένου να μην χαθούν τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι καθυστερήσεις στην αποκρυστάλλωση της συμφωνίας Ελλάδας- τρόικας μεταθέτουν και τις αποφάσεις για την προληπτική γραμμή πίστωσης πέραν του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Eurogroup της Δευτέρας δήλωσε πως είναι πιθανή μια τεχνική παράταση του προγράμματος της Ελλάδας, αν και ακόμη δεν υπάρχουν λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε δε ότι δεν αναμένεται προκαταρκτική συμφωνία τρόικας-Αθήνας για νέα βοήθεια μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ωστόσο τόνισε πως εάν η Ελλάδα ζητήσει πιστωτική γραμμή (ECCL) το Eurogroup προτίθεται να συμφωνήσει.

Ειδικότερα, ο αξιωματούχος επιβεβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, σημειώνοντας ότι το μείζον πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό.

Δεν έχει σβήσει ακόμη εντελώς η ελπίδα στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωζώνης ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία της τρόικας με τις ελληνικές αρχές για την περάτωση της αξιολόγησης του προγράμματος ως την προσεχή Δευτέρα, αλλά πλέον δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συμφωνίας για παράταση -σε πρώτη φάση- του υφιστάμενου προγράμματος και -σε δεύτερη- τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα οδηγήσει εκ νέου την Ελλάδα στις αγορές.

«Σε έναν ιδανικό κόσμο θα μπορούσαμε να έχουμε συμφωνία και σε επίπεδο προσωπικού μέχρι την Δευτέρα» είπε χαρακτηριστικά ο ανώτατος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, αλλά τόνισε ότι «αυτή δεν είναι η βασική προσδοκία». Πρόσθεσε δε ότι στην ιδανική περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να αιτηθεί επισήμως για πιστωτική γραμμή και τεχνική παράταση ταυτόχρονα, αλλά θεωρεί απίθανο κάτι τέτοιο να συμβεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Είναι η βασική μου προσδοκία ότι η τεχνική συμφωνία μπορεί να έρθει μέχρι τη Δευτέρα; Όχι δεν είναι», είπε σύμφωνα με το Reuters o αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι πλέον η τεχνική παράταση του προγράμματος και στη συνέχεια η υπόσχεση για την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL).

Πρόσθεσε δε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να γίνουν περισσότερες συναντήσεις στις 14-15 Δεκεμβρίου, καθώς μέχρι εκείνη την ημερομηνία τα κοινοβούλια είναι διαθέσιμα. Μετά δεν θα υπάρχει ο χρόνος να επικυρωθεί μια απόφαση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ελλάδα από 1η Ιανουαρίου χωρίς κάποιο δίχτυ ασφαλείας

Όπως επανέλαβε ο αξιωματούχος για να υπάρξει τεχνική παράταση θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια, εξηγώντας ότι «αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση και ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που θα παρουσιαστούν στα κοινοβούλια. Αν ζητήσει η Ελλάδα ECCL, τότε το Eurogroup είναι πιθανό να συμφωνήσει, μια πρώτη πολιτική συζήτηση μπορεί να γίνει, αλλά δεν βλέπω την κυβέρνηση να καταθέτει αίτημα», είπε ο αξιωματούχος.

Πάντως η εκτίμησή του, όπως πρόσθεσε, είναι ότι ένα τέτοιο αίτημα «δεν χρειάζεται να κατατεθεί τον Δεκέμβριο, αυτό μπορεί να γίνει και πιο μετά. Από τη στιγμή που πρόκειται για γραμμή πίστωσης δεν χρειάζεται να έρθει αμέσως μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος, θα μπορούσε να συμβεί και μια βδομάδα μετά».

Ο ίδιος αξιωματούχος μιλώντας για τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της καθυστέρησης δήλωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να γίνει η πληρωμή της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ (EFSF) στις αρχές Ιανουαρίου, κάτι που αντιστοιχεί σε μια τεχνική παράταση του Μνημονίου μετά την 31η Δεκεμβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για την ανάγκη μεγαλύτερης παράτασης του προγράμματος.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook