Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των εν λόγω χωρών. Κατά τη συνεδρίαση οι συμμετέχοντες υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν μεταξύ άλλων τη σημασία της ανάπτυξης του πνεύματος συνεργασίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ειδικότερα, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντίτμιρ Μπουσάτι δήλωσε ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων δεν έχει ακόμη επιτύχει επαρκές επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας και πρόσθεσε ότι η χρειάζεται «περισσότερα οικονομικά προγράμματα». Ο ομόλογός του από το Μαυροβούνιο, Ιγκόρ Λούκσιτς τόνισε ότι η περιοχή υπολόγιζε σε «ισχυρότερη οικονομική στήριξη από την ΕΕ, καθώς και υποστήριξη για τις υποδομές και τη βελτίωση των δικτύων για τη διασφάλιση συνολικής οικονομικής ανάπτυξης».

Τόνισε ακόμη: «Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην περιφερειακή συνεργασία και αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για περισσότερη κατανόηση και συμφιλίωση». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος, την ανάπτυξη της κλίματος εμπιστοσύνης για τις επιχειρήσεις και τη βελτίωση των ενεργειακών δικτύων.

Ο Ενβέρ Χότζα από το Κόσοβο δήλωσε ότι η περιοχή αντιμετωπίζει δύο προκλήσεις, αφενός τα εκκρεμή διμερή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, για την οποία ανέφερε ότι ελπίζει πως θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα τρία ως πέντε έτη μέσω μιας «συμφωνίας ειρήνης» και αφετέρου, τις ελλείψεις σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, επενδύσεων, υποδομών και κράτους δικαίου, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «οι σχέσεις μας έχουν εξελιχθεί από εχθρικές σε σχέσεις συμπάθειας. Υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των κυβερνήσεων, των πολιτών και της οικονομίας. Αυτό είναι ένα σημάδι σταθερότητας για ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον». Ο E. Χότζα δήλωσε επίσης ότι η εξέλιξη που έχει σημειωθεί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κατέστη δυνατή χάρη στην υποστήριξη, καθώς και την τεχνική και οικονομική βοήθεια της ΕΕ. Εξήγησε ότι η ΕΕ «έχει φέρει την ειρήνη στην περιοχή μας, έχει διευκολύνει την περιφερειακή συνεργασία και έχει βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζλάτκο Λαγκούμτζια σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των έξι χωρών «δεν ήταν ποτέ, καλύτερη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ποπόσκι εξήγησε ότι η χώρα του διατηρεί καλές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, με την οποία, παρά το θέμα της ονομασίας, οι σχέσεις είναι «εξαιρετικές» σε πρακτικό επίπεδο.

Τέλος, ο Σέρβος υπουργός εξωτερικών Ίβιτσα Ντάσιτς δήλωσε ότι η ΕΕ «έχει αποδείξει τη δύναμή της, βοηθώντας στην επίλυση των προβλημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook