Δέσμη κυβερνητικών πρωτοβουλιών ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, που θα αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, στα οικονομικά των κομμάτων, στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών, στον εκλογικό νόμο, στη διάκριση των εξουσιών, αλλά και στο χτύπημα της διαφθοράς.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ήδη η κυβέρνηση επιφέρει αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης, ενώ, σε ό,τι αφορά στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, είπε ότι ήδη έχει δώσει οδηγίες για περαιτέρω ενέργειες. Επανερχόμενος, ωστόσο στο θεσμό των Εξεταστικών Επιτροπών, ο πρωθυπουργός είπε ότι -τελικά- αυτές δεν είναι επαρκής θεσμός και πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της ελεγκτικής ικανότητας του Κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη: «Αισθανόμαστε περήφανοι που ως αξιωματική αντιπολίτευση ζητήσαμε Εξεταστικές και περήφανοι που ως κυβέρνηση εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για να φωτιστούν οι υποθέσεις». Και διερωτήθηκε: «Πόσο περήφανοι αισθάνονται αυτοί που έλεγαν \”όχι\” σε όλα και έκλεισαν νύχτα τη Βουλή, για να εξασφαλίσουν την παραγραφή;».

«Μπορεί η διαφθορά να μην έχει πολιτικό χρώμα, αλλά δεν μας ακουμπά όλους» επισήμανε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά των κομμάτων και στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών, λέγοντας πως ήδη ξεκίνησαν νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα αυτά, ενώ θα υπάρξει και νέος εκλογικός νόμος.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, για απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά τους μέσω και της δημοσίευσής τους, ενώ προσέθεσε: «Να δούμε πως θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα».

Σε ό,τι αφορά στη διάκριση των εξουσιών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έλειπε η πολιτική βούληση σύγκρουσης με το κατεστημένο, προσθέτοντας ότι «έχουμε τη βούληση, την στήριξη του ελληνικού λαού, ενώ δημιουργούμε και θεσμούς που θα μας στηρίξουν στη σύγκρουση αυτή».

Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε την έναρξη οργανωμένου διαθεσμικού διαλόγου με συμβολή όλων των κομμάτων, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε στη βραδυπορία και την αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης. Έκανε επίσης λόγο για ενίσχυση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να είναι δικαστής και ο πολιτικός πρέπει να είναι υπηρέτης του λαού, εμείς είμαστε οι εκλεγμένοι» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «οι εξουσίες μπερδεύτηκαν και η λαϊκιστική γενίκευση γίνεται η μήτρα κάθε συγκάλυψης».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook