Προκηρύχτηκε απο το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων, ο Δημόσιος Διεθνής Διαγωνισμός για την ανάπτυξη τηλεματικών υπηρεσιών διαχείρισης και εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Ο προυπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 978.000 ευρω (με ΦΠΑ) και η προθεσμία κατάθεσης προσφορών λήγει στις 26 Ιανουαρίου 2015.

Αντικείμενο του έργου με τίτλο «Τηλεματικές υπηρεσίες επέκτασης διαχείρισης Αστικού ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ Α.Ε. και εξυπηρέτησης επιβατικού κοινού» είναι η ενσωμάτωση συστημάτων και εφαρμογών που βελτιώνουν και προάγουν το Συγκοινωνιακό έργο.

Επιπλέον, περιλαμβάνει υποσύστημα μέτρησης και διαχείρισης καυσίμων σε πραγματικό χρόνο με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Το τελικό έργο έχει ως στόχο να παρέχει στο επιβατικό κοινό ένα σύνολο από αναβαθμισμένες υπηρεσίες προκειμένου τα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς να γίνουν ακόμα πιο προσφιλή, αποτελώντας παράλληλα ένα σύγχρονο μέσο σε σχέση με τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος είναι πολλές και αφορούν:

- Την επέκταση των «έξυπνων» στάσεων από 10 που είναι σήμερα, σε 21.

- Στις «έξυπνες» στάσεις υπάρχει ηλεκτρονικός πίνακας που ενημερώνει τον επιβάτη για τον χρόνο άφιξης των λεωφορείων.

- Επέκταση του δικτύου ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων από 16 που είναι σήμερα, σε 23.

Μέσω του συστήματος θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε σταθμάρχη να ελέγχει μέσα από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή την κίνηση του λεωφορείου και πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή, σε πραγματικό χρόνο.

Το γραφείο κίνησης του Αστικού ΚΤΕΛ θα ελέγχει, επίσης, πού κινείται το λεωφορείο, σε ποια στάση φθάνει, αν σταμάτησε στη στάση, με πόση ταχύτητα κινείται και αν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού.

Εξάλλου, θα αναβαθμιστεί η ηλεκτρονική σελίδα του ΚΤΕΛ στο διαδίκτυο, δίνοντας τη δυνατότητα στον επιβάτη να ενημερώνεται για την ώρα άφιξης του λεωφορείου και να λαμβάνει ό,τι πληροφορίες θέλει, ενώ μέσω εφαρμογής για «έξυπνα» κινητά θα υπάρχει και η δυνατότητα στον επιβάτη να βλέπει τι ώρα θα περάσει το λεωφορείο από τη στάση που τον ενδιαφέρει.

Δείτε την προκήρυξη του διαγωνισμού εδώ