Στις 3 Δεκεμβρίου ο βουλευτής Χανίων και υπεύθυνος για θέματα ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Σταθάκης, παραβρέθηκε σε ανοικτή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ύστερα από σχετική πρόσκληση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις βασικές παρεμβάσεις του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για ρύθμιση των κόκκινων δανείων και αναδιάρθρωση των συνολικών οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ύψος του 30% των μηνιαίων εσόδων τους με κριτήριο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας τους. Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην πρόταση αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης της χώρας μέσα από την δημιουργία ενός απλοποιημένου ενιαίου και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος.

Πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια είναι η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και η υποκατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Τέλος, ο βουλευτής Χανίων αναφέρθηκε στην σημασία για την ανάκαμψη της οικονομίας της απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων καθώς και την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη δημιουργία υπηρεσίας εξυπηρέτησης επιχειρήσεων κατά το πρότυπο των ΚΕΠ.

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι του ΕΕΑ αναφέρθηκαν στην οικονομική ασφυξία που προκαλούν στα επιμελητήρια η κατάργηση της αναγκαστικής εγγραφής των επαγγελματιών και στις εναλλακτικές προτάσεις για τη χρηματοδότησή τους. Ο κ. Σταθάκης εξήρε τον ρόλο του επιμελητηριακού θεσμού αναφέρθηκε όμως και στην απαραίτητη αναβάθμιση της λειτουργίας τους σε ζητήματα επίλυσης διαφορών και ρύθμισης της αγοράς όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.