Η επικείμενη έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Στο επίκεντρο βρίσκεται και το θέμα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού με πολλούς βουλευτές να ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει λύση.

Ως προς τον ορίζοντα της προεδρικής εκλογής και πως αυτή επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κοινή συνιστώσα των βουλευτών όχι μόνο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ανεξάρτητων βουλευτών και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ είναι πως η επίτευξη εθνικής συναίνεσης θα ενισχύσει τον διαπραγματευτικό ρόλο της Ελλάδας.

Η επιχειρηματολογία αυτή διαφοροποιείται σημαντικά από βουλευτή σε βουλευτή. Ενδεικτικά, από την κίνηση των οκτώ βουλευτών, η Νίκη Φούντα διευκρίνισε την Παρασκευή πως αν δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ημερομηνία εκλογών, τότε η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προσφύγει σε εκλογές.

Εθνική συνεννόηση ζητούν οι βουλευτές της ΝΔ και προειδοποιούν ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει το μέλλον της χώρας.

Στο κλίμα αυτό, κατά τη σημερινή συζήτηση στον προϋπολογισμό, βουλευτές όπως η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Βασίλης Υψηλάντης, εκτιμούν ότι αν προχωρήσει με συμφωνία των κομμάτων η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό θα ανακόψει τις εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι «το Σύνταγμά μας δεν αξιώνει αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να δώσει στη μειοψηφία την ευκαιρία να διαλύσει τη χώρα».

«Καμία λογική δεν υποχρεώνει τους εταίρους μας να διαγράψουν το χρέος μας και κανέναν να μας δανείζει» ανέφερε ο Μάξιμος Σενετάκης που είπε για τους δανειστές ότι «σήμερα, η υποψία τους μετατρέπεται σε αβεβαιότητα λόγω της προεδρικής εκλογής. Αντί να τους καθησυχάσουμε συζητώντας με πνεύμα εθνικής συναίνεσης για το πώς θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, εξαντλούμαστε με τα παιχνίδια των κομματικών σκοπιμοτήτων της αντιπολίτευσης».

«Κάνετε κατάχρηση των θεσμών και του Συντάγματος, για να ικανοποιήσετε τη δίψα σας για εξουσία. Προκαλείτε πολιτική και οικονομική αστάθεια, χωρίς να νοιάζεστε για τη μελλοντική πορεία του κράτους και του λαού» απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ η Ασημίνα Σκόνδρα.

Κυβέρνηση συνεργασίας ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης. «Διότι μόνο μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί να βάλει κόκκινες γραμμές και να την πάρουν στα σοβαρά, όταν ξέρουν ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει, όταν δεν μπορούν οι δανειστές να κοιτάζουν και να χαμογελούν προς την εκάστοτε αντιπολίτευση που θέλει να γίνει κυβέρνηση» είπε ο βουλευτής.

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιούν τη συζήτηση του προϋπολογισμού για να αναδείξουν ως κρίσιμο ζήτημα την ανάγκη προσφυγής σε εκλογές. «Ήδη από τους δανειστές μας τα μηνύματα είναι σαφή. Η εφαρμογή του μνημονίου θα συνεχιστεί τουλάχιστον για έξι μήνες, ίσως και παραπάνω, ίσως και με άλλες ονομασίες όπως προληπτική γραμμή πίστωσης, ανέφερε η Χαρά Καφαντάρη, ενώ η Ηρώ Διώτη υπερασπίστηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεσμευτήκαμε στη ΔΕΘ σε κάποια πρώτα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, μια εφικτή βάση από την οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ένα άλλο αριστερό σχέδιο που κοιτά την κοινωνία ανεξάρτητα από την όποια διαπραγμάτευση στο εξωτερικό. Δεν είμαστε στην ιστορική συγκυρία να είναι το πιο επαναστατικό σχέδιο. Είναι, όμως, ένα βασικό βήμα για να μπει φραγμός σε αυτήν τη βαρβαρότητα» είπε η βουλευτής.

«Δύο μέρη μπορούν να συνεννοηθούν, όταν αφετηριακά συμφωνούν σε βασικά ζητήματα», σχολίασε ο Χρήστος Καραγιαννίδης προσθέτοντας: «Η δική μας η διαφωνία είναι βασικότατη ως προς το χρέος και τη βιωσιμότητά του αφού εσείς επιμένετε ότι μπορεί να πληρωθεί, ενώ εμείς λέμε ότι αυτό το χρέος δεν αποπληρώνεται».

Το ΚΚΕ απορρίπτει όχι μόνο τον προϋπολογισμό και την κυβερνητική πολιτική και καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για συντηρητισμό. Είναι χαρακτηριστική η σημερινή ομιλία του Θεοδόση Κωνσταντινίδη που είπε ότι «οι εξαγγελίες στην έκθεση της Θεσσαλονίκης αποτελούν το σχέδιο άμεσης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για την επιτομή της συντήρησης της ακραίας φτώχειας, αλλά με φιλανθρωπία βέβαια και με ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία». «Έχετε μπει για τα καλά στη ρότα της διαχείρισης και αυτές δεν είναι κατηγορίες των κομμουνιστών, αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα», είπε ο βουλευτής.

Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές ο Οδυσσέας Βουδούρης αναρωτήθηκε «γιατί να παρατείνουμε μια προεκλογική περίοδο με την αβεβαιότητα και με τις δυσκολίες που θα δημιουργήσει αυτή στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας», επισημαίνοντας στη σημείο αυτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π.Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την πρόταση των 8 βουλευτών για εθνική συμφωνία ως φιλί ζωής της κυβέρνησης που δεν έχει πια λαϊκή νομιμοποίηση και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές και η επόμενη Βουλή να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης της ΝΔ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για εκστρατεία λάσπης και ότι στήριξε την στρατηγική του στην μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αυτή η εκστρατεία λάσπης θα βλάψει την δημοκρατία μας και θα σας γυρίσει μπούμερανγκ» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Η πρωτοβουλία των 8 συναδέλφων είναι να εκλεγεί Πρόεδρος κα να συνεννοηθούμε μετά για εκλογές μέσα στο 2015 και απευθύνεται υποτίθεται στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Στα κόμματα του μνημονιακού τόξου έπρεπε να κάνουν την πρόταση» σχολίασε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:

« Αυτό που ζητάνε είναι να δώσουν φιλί ζωής στη κυβέρνηση 'Σαμαροβενιζέλου'. Φαίνεται ότι οι επτά που ήταν υπέροχοι όταν γίνονται οκτώ γίνονται χάλια. Δεν έχει καμία σχέση απολύτως η πρόταση τους με την δημοκρατία και την περιφρούρηση των θεσμών. Γιατί μεγαλύτερη θεσμική εκτροπή είναι να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτή η Βουλή που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την λαϊκή βούληση. Η θεσμική ομαλότητα, η αξιοπιστία επιβάλει η χώρα να πάει άμεσα σε εκλογές και η νέα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

» Για τους 8 που ήταν χάλια κάνετε λάθος. Είναι 9. Ξεχάσατε να μετρήσετε τον κ. Σταθάκη που έκανε την ίδια πρόταση των συναδέλφων μόνο που δεν έβαλε την υπογραφή του στο κείμενο των οκτώ» απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και επιτέθηκε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τους χαρακτηρισμούς περί αποστατών.

«Δεν πιστεύω σε αποστασίες και εξαργυρωμένους. Ο κάθε βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι με τις δηλώσεις του ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα.

Απευθυνόμενος δε, προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:

«Ας υποθέσουμε ότι ισχύει αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας και είναι αποστάτες αυτοί που θα ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Θεοδώρα Τζάκρη δηλαδή, που εκλέχτηκε με το ΠΑΣΟΚ και δέχεται, κατά το δικό σας ορισμό, να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι αποστάτης; Πώς δέχεστε στο κόμμα σας μία αποστάτη τότε;»

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε απευθυνόμενος και προς τους ΑΝΕΛ λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ας υποθέσουμε, σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Καμμένος ότι όποιος έχει φύγει από το κόμμα είναι αργυρώνητος, ο κ. Νίκος Νικολόπουλος είναι εξαγορασμένος που τον δεχθήκατε στο κόμμα σας; Με την ΝΔ δεν εξελέγη; Έχει το δικαίωμα να πηγαίνει στο κ. Καμμένο και να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Αυτά όλα δεν αντέχουν σε λογική. Πρέπει να τα σταματήσουμε γρήγορα γιατί δεν τα αντέχει η Δημοκρατία μας.»

Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι αν πίστευε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μιλούσε για αποστασία και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα κάνει γιατί αντιλαμβάνεται ότι πιθανόν θα εκλεγεί και για αυτό ανησυχεί.

Κ.Μητσοτάκης: Οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους

«Ο κίνδυνος να κυλήσουμε πίσω ελλοχεύει - κι οι πρώτοι που θα το πληρώσουν θα είστε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μάθατε τίποτε απ' τον ανοικτό καγχασμό και την ειρωνεία με την οποία αντιμετωπίζονται οι απόψεις σας στο εξωτερικό» ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του.

Προέβλεψε ότι κατά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας «οι βουλευτές θα κάνουν το καθήκον τους, αποκρούοντας τους εκβιασμούς και τη φιλολογία περί αποστατών».

Στην ομιλία του, ο κ.Μητσοτάκης παρατήρησε πως η απεμπλοκή της χώρας από τη μνημονιακή επιτήρηση, οφείλεται εν πολλοίς και στην ανυπαρξία μιας ελάχιστης συναίνεσης για το πλαίσιο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Για τον Νίκο Ρωμανό

Πολλοί βουλευτές αναφέρθηκαν στην περίπτωση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού. Ανάμεσα σε αυτούς ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς (ΣΥΡΙΖΑ) που είπε ότι το κόμμα του καταδικάζει κάθε εντολή ή σκέψη ακόμη για την υποχρεωτική σίτιση του Νίκου Ρωμανού γιατί αυτό συνιστά βασανισμό. Αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μπριάνης κάλεσε την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης να δώσουν λύση για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και «γιατί ένα μοιραίο γεγονός μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα στην κοινωνική προσπάθεια και ενότητα».

«Δεν θέλουμε ο Νίκος Ρωμανός να γίνει κανενός είδους σύμβολο. Δεν θέλουμε να γίνει λάβαρο. Δεν θέλουμε να φωνάζουμε αύριο «ο Νίκος Ρωμανός ζει». Θέλουμε ο Νίκος Ρωμανός να ζήσει. Για αυτό αγωνιζόμαστε. Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Χατζησοφιά.

Aργότερα υπήρξε νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Π.Λαφαζάνης έκανε λόγο για κάποια σκοτεινά κέντρα που αναζητούν την ανωμαλία και θέλουν τον 21χρονο νεαρό Νίκο Ρωμανό νεκρό.

Παράλληλα καταλόγισε στην κυβέρνηση «πελώρια ευθύνη» και την κάλεσε «να αναλάβει άμεσα αποτελεσματική πολιτική πρωτοβουλία σε ένα νεαρό κατάδικο που ζητά εκπαιδευτική άδεια»

«Ο Νίκος Ρωμανός δεν είναι πολιτικός κρατούμενος. Είναι ποινικός εγκληματίας που δεν έχει δείξει μεταμέλεια.

» Υπαίτιοι θα είναι αυτοί που του φουσκώνουν τα μυαλά να πάθει τίποτα ο Νίκος Ρωμανός και αυτοί που τον εξωθούν» ήταν η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε απίστευτα αυτά που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι τα κάνει για ψηφοθηρικούς λόγους ενώ επανέλαβε ότι ο Νίκος Ρωμανός δεν καταδικάστηκε γιατί είναι ένας ιδεολόγος επαναστάτης αλλά για μια κολάσιμη ποινική πράξη που διέπραξε.

«Θα τον οδηγήσετε στο θάνατο ή θα πείτε το ρητό το κράτος δεν εκβιάζεται. Έλεος αυτό να το πείτε στη τρόικα και όχι στον Ρωμανό» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης ζητώντας ταυτόχρονα και από το ΠΑΣΟΚ «να πάρει πρωτοβουλία και να μην κρύβεται πίσω από μια απλώς φραστική παρέμβαση».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ