Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση πρότασης από τον μετεωρολόγο- πρώην Διευθυντή της ΕΜΥ, Εμμανουήλ Λέκκα, για την έκδοση ενός τοπικού αναλυτικού Δελτίου Πρόγνωσης Καιρού για την Κρήτη.

Παράλληλα ζητήθηκαν και επτά μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και τέσσερις Προγραμματικές Συμβάσεις, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, υπό την προεδρία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή.

Καιρός αποκλειστικά για την Κρήτη

H Επιτροπή αξιολόγησε θετικά την πρόταση του μετεωρολόγου Μανόλη Λέκκα, για την δωρεάν έκδοση (σε ημερήσια βάση) ενός αναλυτικού Δελτίου Πρόγνωσης Καιρού για το σύνολο της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και τοπικά-ανά Δημοτική Ενότητα- σε συνδυασμό με Αγροτοκτηνοτροφικές και Τουριστικές πληροφορίες.Η καιρική πρόγνωση όπως αναφέρθηκε, με τον συντονισμό της Περιφέρειας Κρήτης, θα ωφελεί-πληροφορεί τους κατοίκους, αγροτο-κτηνοτρόφους, αλιείς και επισκέπτες του νησιού.

Πράσινο φως για 5 Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και φρένο σε μια

Τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, εξέτασαν και γνωμοδότησαν θετικά και για τις ΜΠΕ των παρακάτω έργων:

α) Ξενοδοχείο Επιπλωμένων Διαμερισμάτων «ΧΩΡΙΟ ΜΑΡΝΗ», στην Π.Ε. Ηρακλείου,
β) Σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας “1006315 ΒΡΑΧΑΣΙ”, ιδιοκτησία της εταιρίας «VODΑFONE – PANAFON ΑΕΕΤ» στην ΠΕ Λασιθίου,
γ) Έργα Διαχείρισης Λυμάτων (Δίκτυα αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων) οικισμών Άνω Γουβών, Κάτω Γουβών, Γουρνών και οικισμών της ενδοχώρας του πρώην Δήμου Γουβών, στην ΠΕ Ηρακλείου,
δ) Αναβάθμιση, Τροποποίηση και Επέκταση Υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας SUN BEACH,
ε) Δίκτυα αποχέτευσης και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Αγίας Πελαγίας, Λυγαριάς, Μαδέ, Αχλάδας, Αμμουδίου, Μονοναύτη, Ξηρόκαμπου και Ψαρομούρας στην Π.Ε. Ηρακλείου
ενώ γνωμοδότησε αρνητικά για την ΜΠΕ του έργου:
α) Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από Βιομάζα ισχύος 499,90 KW, στην Μ.Π.Ε. Ηρακλείου, ιδιοκτησίας της εταιρίας «ENERGY BIOWOOD PRIVATE COMPANY»

Η Επιτροπή ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την ΜΠΕ του έργου «Οριοθέτηση – Διευθέτηση τμήματος χειμάρρου Πατέλη» στην Π.Ε Λασιθίου προκειμένου να προηγηθεί αυτοψία από τα μέλη της Επιτροπής.

Θετική γνωμοδότηση για 5 προγραμματικές συμβάσεις

Η Επιτροπή τέλος γνωμοδότησε θετικά για τη σύναψη των Προγραμματικών Συμβάσεων (Π.Σ):
α) Προγραμματική Σύμβαση (ΠΣ) μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του «Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου (Θ.Χ.Π. Λασιθίου)» για την υλοποίηση της πράξης Βελτιώσεις Υποδομών και Προμήθεια Εξοπλισμού.
β) Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Πολυτεχνείου Κρήτης διά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΛΥΣΕΩΝ – ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ Π.Ε ΧΑΝΙΩΝ».
γ) Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Αγίου Νικολάου για την υλοποίηση της πράξης “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ «ΚΡΟΥΣΤΑ» ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
δ) Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «Ενεργειακός Σχεδιασμός Περιφέρειας Κρήτης». Την Προγραμματική Σύμβαση εισηγήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη.