Σε αυτόν το χώρο που μοιάζει με αποθήκη στιβάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο… σκονισμένος πολιτισμός της λαογραφικής μας παράδοσης.

Αντικείμενα και ένα αξιόλογο ιστορικό υλικό που μαρτυρά τη ζωή του παρελθόντος, αντιμετωπίζεται με αδιαφορία από τους εκάστοτε υπευθύνους φορείς.

Τα αντικείμενα της συλλογής της ΙΛΑΕΚ, για χρόνια φυλάσσονταν σε θόλο στο φρούριο του Φιρκά, λόγω όμως εργασιών αποκατάστασης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων ζήτησε από την ΙΛΑΕΚ να μετακινήσει το υλικό σε άλλο χώρο.

Κανείς δεν μπορούσε να βρει λύση προκειμένου να φιλοξενηθεί το λαογραφικό υλικό.

Ετσι σαν ύστατη λύση, επελέγη ένας άλλο θόλος, στο φρούριο του Φιρκά, ο οποίος θυμείζει περισσότερο αποθήκη.

\"\"

\"\"

\"\"

Ο χώρος αυτός είναι ακατάλληλος, όπως υπογραμμίζει και η ίδια η Εφορεία Αρχαιοτήτων σε έγγραφό της καθώς, μεταξύ άλλων, ενδέχεται να εισχωρήσουν νερά από τη βόρεια πλευρά και την οροφή του θόλου ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται θρυμματισμός του κονιάματος οροφής και τοίχων.

\"\"

\"\"

Για να γίνει κατανοητή η αξία του λαογραφικού υλικού που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτεθειμένο στη φθορά αλλά και την… αδιαφορία των φορέων, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η συλλογή, περιλαμβάνει συν τοις άλλοις, μια κάλπη του 1920 με το ναι / όχι, η οποία βρίσκεται στα γραφεία της ΙΛΑΕΚ μετά από συντήρηση, μια σειρά από βολοσύρους με τους οποίους αλώνιζαν τα σιτιρά, πιεστήριο για τα σταφύλια καθώς και μικρά τυπογραφεία, εκ των οποίων το ένα είναι το τυπογραφείο του ΕΑΜ στα Χανιά. Υπάρχουν επιπλέον κυψέλες από τη μινωική μέχρι τη σύγχρονη εποχή καθώς και εργαλεία του σαγματοποιού.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Η αδιαφορία που επιδεικνύουν οι φορείς είναι τόσο εξόφθαλμη που σε σημερινό κάλεσμα της διοίκησης της ΙΛΑΕΚ που έγινε ονομαστικά σε κάθε φορέα χωριστά, βουλευτές, αντιπεριφέρεια και δήμο Χανίων, δεν εμφανίστηκε ουδείς, με εξαίρεση την αντιπεριφέρεια.

\"\"

\"\"
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΙΛΑΕΚ, Γιώργος Κουρμούλης:

\”Το υλικό αυτό πρέπει να φύγει από αυτό το χώρο αν είναι δυνατόν και αύριο ακόμα και να μπει σε έναν κατάλληλο χώρο που θα λειτουργήσει ως λαογραφικό μουσείο, το οποίο ζητάμε 30 χρόνια. Μας έχουν υποσχεθεί πολλούς χώρους, όμως μένουν μόνο στις υποσχέσεις και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Καλέσαμε σήμερα τον δήμο, τους αντιδημάρχους, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, την περιφέρεια από την οποία ήρθε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης παιδείας, Παναγιώτης Σημαντηράκης μόνο. Καλέσαμε επίσης, τους βουλευτές αλλά οι βουλευτές δεν πάνε παρά μόνο εκεί όπου τους χειροκροτούν.\”

\"\"

\"\"

Στις άκαρπες προσπάθειες της ΙΛΑΕΚ να ιδρυθεί και να λειτουργήσει λαογραφικό μουσείο αναφέρθηκε ο φιλόλογος και Γραμματέας ΙΛΑΕΚ, Κώστας Μουτζούρης:

\”Δεν ξέρω αν υπάρχει βούληση από την πολιτεία νομίζω όμως, ότι το υλικό αυτό δεν πρέπει να μείνει εδώ, θα σαπίσει. Στη συλλογή φυλάσσονται περίπου 200 αντικείμενα ποιμενικού αγροτικού βίου. Υπάρχει και άλλο υλικό αλλά δεν έχουμε χώρο να το φυλάξουμε. Έχουμε κάνει πολλές φορές προσπάθεια όλοι οι φορείς που διαθέτουμε λαογραφικό υλικό, να συστήσουμε ένα λαογραφικό Μουσείο Χανίων. Να υπενθυμίσω ότι στους φορείς αυτούς ανήκει το Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο είναι θετικό και δίνει τη συλλογή που διαθέτει για έκθεση σε μουσείο, υπάρχει συλλογή του Αγίου Νεκταρίου, του Λυκείου Ελληνίδων, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης. Όταν όμως, μαζευτήκαμε πριν από μερικούς μήνες για το θέμα αυτό, δεν ήρθε στη συνάντηση εκπρόσωπος από το ιστορικό αρχείο Κρήτης. Σε επιστολή του, ο προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου, υποστήριξε ότι δε συμμετέχει γιατί δε θέλει να διαθέσει τη συλλογή. Όμως, οι συλλογές αυτές μπορούν και πρέπει να ενωθούν για να γίνει ένα μεγάλο λαογραφικό μουσείο στα Χανιά που να προβάλλει τον λαϊκό πολιτισμό.\”

\"\"

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Παναγιώτης Σημανδηράκης, δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ των φορέων προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος:

\”Η εικόνα που αντικρίσαμε μόνο θλιβερή μπορεί να χαρακτηριστεί όχι μόνο λόγω της ακαταλληλότητας του χώρου στον οποίο εκτίθενται σημαντικά λαογραφικά στοιχεία που συντελούν στη διάδοση της πολιτιστικής μας παράδοσης αλλά γιατί αποτυπώνονται για άλλη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολιτεία και οι στρεβλώσεις που δεν επέτρεψαν μόνιμες λύσεις σε τόσο σοβαρά θέματα. Αναμένουμε να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ Περιφέρειας, Δ.Σ. ΙΛΑΕΚ και Δήμου, προκειμενου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να εκτεθεί το υλικό.\”

Τώνια Λιοδάκη
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook