Το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνουν στα Χανιά, σειρά μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας με τίτλο "Δεκαπέντε Μικρά Μαθήματα Ιστορίας για έναν Μεγάλο Κόσμο".

Πρόκειται για 15 τρίωρα μαθήματα με εισηγήτρια την κ. Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά την διάρκεια των οποίων θα αναλυθούν, τα κύρια χαρακτηριστικά της Ιστορίας των κομβικών περιοχών της γης, Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία & Ινδία, καθώς και οι θρησκείες και οι φορείς τους & οι πρώτες κατακτήσεις του ανθρώπου και οι πρώιμοι πολιτισμοί.

Τα μαθήματα απευθύνονται στον καθένα που πιστεύει ότι η γνώση είναι ένα εργαλείο που μας κινητοποιεί να σκεφτούμε, να δράσουμε και να βελτιώσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και να συμβάλουμε με την στάση μας στην βελτίωση της κοινωνίας.

Η κ. Μαρία Ευθυμίου που εδώ και οκτώ χρόνια ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα Ιστορίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας γεμίζοντας παντού ασφυκτικά τα αμφιθέατρα, λέει γι αυτήν της την πρωτοβουλία: «Πολύ πριν από την κρίση, ήμουν βέβαιη πως η Ελλάδα πάει προς συντριβή. Αναρωτήθηκα τότε πώς θα μπορούσα να βοηθήσω τον τόπο μου και μου ήρθε αυτή η ιδέα. Παρότι είμαστε φιλομαθής λαός, δεν ξέρουμε Ιστορία γιατί τη διδασκόμαστε αποσπασματικά, χωρίς συνοχή. Οφείλω, λοιπόν, να συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια. Θα είναι η ωραιότερη μέρα της ζωής μου όταν η Ελλάδα γίνει όπως της αξίζει: αξιοπρεπής, εργατική, έντιμη, γενναία και όμορφη».

Η κ. Μαρία Ευθυμίου πέρυσι τον Δεκέμβριο έλαβε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας το οποίο της απένειμε το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας.

Η έναρξη των παραπάνω μαθημάτων θα γίνει την Παρασκευή 16/01/15 και θα ολοκληρωθούν σε 5 συνεχόμενα Παρασκευοσαββατοκύριακα έως 15/02/15. Οι ώρες διεξαγωγής ανά ημέρα έχουν ως εξής: Παρ. 18:00 - 21:00 / Σαβ. 18.00 - 21:00 / Κυρ. 11:00 -14:00. Οι εγγραφές ξεκινούν την Δευτέρα 08/12 και θα πραγματοποιούνται με σειρά προτεραιότητας ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα www.alp.gr. Οι προβλεπόμενες διαθέσιμες θέσεις είναι για 70 άτομα και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα Λεκτόριο, Μίνωος 31 (Ανατολική Τάφρος).

Το κόστος εγγραφής για το σύνολο των παραπάνω μαθημάτων είναι 100 €, ενώ δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης μεμονωμένα -εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις- κάποιων μαθημάτων με κόστος 15 € ανά μάθημα. Γι αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται εκ των προτέρων εγγραφή, αλλά τηλεφωνική συνεννόηση πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των συγκεκριμένων μαθημάτων, για τα οποία μπορούν να ενημερώνονται από τα ΜΜΕ και την ιστοσελίδα του Α.Λ.Π..