Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΑΣΕΒΕ για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές:

"Αυτές τις μέρες με αφορμή την Κυριακάτικη αργία, υπάρχει αναβρασμός στους κόλπους των κυβερνητικών συνδικαλιστών ανά την Κρήτη, για το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος 4177/2013, αλλά και με προεκτάσεις, αφού ζητούν με όλους τους τόνους τα καταστήματα να είναι ανοιχτά και στις 28/12/2014.

Αν και υπήρξε απόφαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, την όποια κοινοποίησε με δελτίο τύπου στις 10/10/2014, η όποια αναφέρει «Για το θέμα αυτό όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΕΣΚ , δήλωσαν την πλήρη αντίθεση τους στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές», επανέρχεται το ΔΣ της Ομοσπονδίας και στέλνει έγγραφο με αρ. πρωτ. 7387 27/10/2014, με το όποιο ενημερώνει ότι «το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπ. Συλ., προτείνει για όλη την περιφέρεια της Κρήτης τα καταστήματα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων 2014 (μετά από τη σύμφωνη γνώμη όλων των Εμπορικών Συλλόγων της Κρήτης) για φέτος να είναι ανοικτά την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014.

Προτείνει δε «να μας ενημερώσετε εγγράφως έως την Πέμπτη 30/10/2014, ούτως ώστε να καταθέσουμε έγκαιρα στον Περιφερειάρχη Κρήτης το σχετικό αίτημα μας».
Δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση στο ΔΣ του Εμπορ. Συλ. Ηρακλείου για την πρόταση της Ομοσπονδίας.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ σε όλο του το μεγαλείο !!! Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τακτική τους σε βάρος χιλιάδων συναδέλφων.
Θυμίζουμε την απόφαση που έχει πάρει ο Εμπορ. Σύλλογος Ηρακλείου “για καμιά Κυριακή ανοικτά” (πέραν της κατά παράδοση τελευταίας Κυριακής του χρόνου), μετά την κατακραυγή του εμπορικού κόσμου και των εμποροϋπαλλήλων της πόλης μας, ενάντια στον νόμο 4177/2013 της κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή, - ένα χρόνο τώρα - έχει γίνει λάστιχο, εξυπηρετώντας κάθε φορά συγκεκριμένες καταστάσεις, που έχουν ένα στόχο: να δουλεύουμε και τις 52 Κυριακές κι όποιος αντέξει. Σίγουρα δεν θα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι.

Η αντιμετώπιση αυτού του θέματος από την περιφέρεια δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, αφού εφαρμόζει την κάθε φορά κυβερνητική πολιτική. Θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά τα πράγματα από “συνδικαλιστές” όπως τον πρόεδρο του Εμπορ. Συλλόγου Ηρακλείου; Ποιος θα μπορούσε να τον εμπιστευτεί όταν με δική του πρόταση, αποφασίζεται η 27/10/2014 να είναι μέρα 24ωρης απεργίας με κλειστά τα καταστήματα (με συγκεκριμένα αιτήματα), ο ίδιος να παραβιάζει αυτή την απόφαση και να έχει ανοικτά το κατάστημα του. Σημειώνουμε ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί ξανά. Άσχετα αν τον είδαμε στην τηλεόραση να επιδίδει, εκείνη τη μέρα, αιτήματα για την ελάφρυνση των ΕΒΕ!!! στον Κεγκέρογλου αυτόν δηλ. που ψήφισε όλα τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Γυρίστε τους την πλάτη. Όλη τους η δραστηριότητα αρχίζει και τελειώνει εκεί που εξυπηρετούνται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τα συμφέροντα των πολυκαταστημάτων, των πολυεθνικών, των μεγαλοεπιχειρήσεων. Και η κατάργηση της Κυριακής αργίας, αυτούς και μόνο αυτούς εξυπηρετεί. Και θα συνεχίζει να τα εξυπηρετεί με την όποια διαχείριση του ιδίου πολιτικού συστήματος στα πλαίσια της ΕΕ.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να σταματήσουμε τον καταστροφικό κατήφορο, αρκεί να οργανωθούμε στο σύλλογο μας, μαζικά. Να συντονιστούμε με τους φυσικούς μας συμμάχους. Τους εργαζόμενους, που αγωνίζονται ενάντια στην ίδια βάρβαρη πολιτική, που και αυτούς, όσους δεν στέλνει στην ανεργία, τους ξεζουμίζει.

Μόνο ένα τέτοιο ισχυρό κίνημα, μια Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανακουφίσει τους φτωχούς εμπόρους, να διασφαλίσει τα δικαιώματά μας.
Καλούμε όλους τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εμπόρους:
Να περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο την κυριακάτικη αργία σαν "κόρη οφθαλμού", συσπειρωμένοι στο σύλλογο μας, στις γραμμές της ΠΑΣΕΒΕ."