Έφοδο έκανε τα ξημερώματα η τουρκική αστυνομία στα γραφεία ΜΜΕ που συνδέονται με το δίκτυο του Γκιουλέν, με αναφορές για αρκετές συλλήψεις δημοσιογράφων. Στην επιχείρηση έγιναν συντονισμένες «έφοδοι» σε σπίτια σε Κωνσταντινούπολη και άλλα σημεία της χώρας με στόχο μεταξύ άλλων και την ομάδα της εφημερίδας Zaman.

Μετά τις πρώτες επιχειρήσεις, συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έγιναν έξω από τα γραφεία της Zaman με πλακάτ «ο ελεύθερος Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί».

Τουρκικά ΜΜΕ μιλούσαν για 32 εντάλματα σύλληψης, χωρίς να είναι σαφές ακόμη για ποιες κατηγορίες. Μεταξύ όσων έχουν τεθεί υπό κράτηση φέρεται να βρίσκεται και ο επικεφαλής του ομίλου Samanyolu, ο Χινταγέτ Καρατζά.

Ο διευθυντής της Zaman Εκρέμ Ντουμανλί, σε βάρος του οποίου επίσης φέρεται να εκδόθηκε ένταλμα, μίλησε ζωντανά στην τηλεόραση το πρωί της Κυριακής «προκαλώντας» την αστυνομία να τον συλλάβει.

Στα πρώτα χρόνια της ανόδου του Ερντογάν, το δίκτυο του ιεροκήρυκα Γκιουλέν -ο οποίος έχει τη βάση του στις ΗΠΑ- ήταν ανάμεσα στα «οχήματα» που υποστήριξαν τον νυν τούρκο πρόεδρο.

Ο Γκιουλέν όμως στράφηκε εσχάτως εναντίον του Ερντογάν, με τον ανοικτό πόλεμο να ξεσπάει πέρυσι εξαιτίας της υπόθεσης για τις μίζες του κυβερνώντος ΑΚΡ -για υποκίνηση της οποίας το κυβερνών κόμμα κατηγορεί το δίκτυο του Γκιουλέν, το οποίο ήλεγχε διάφορα σημεία στο δικαστικό και αστυνομικό σύστημα.

Σημειώνεται, όπως αναφέρει η Hurriyet, ότι την Τετάρτη χρήστης του Twitter με το ψευδώνυμο Φουάτ Αβνί (η πραγματική ταυτότητα του οποίου θεωρείται άγνωστη) είχε αναφέρει σε ανάρτησή του πως θα συλλαμβάνονταν σε δύο ημέρες, την Παρασκευή, στελέχη ΜΜΕ που βρίσκονταν κοντά στο δίκτυο του Γκιουλέν. Σε ανάρτησή του την Πέμπτη, άφησε να εννοηθεί πως η δημοσιοποίηση του σχεδίου είχε οδηγήσει στην αναβολή του.

in.gr