Αδυναμία να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο, εμφανίζουν δεκάδες Ρεθεμνιώτες. Οι περιπτώσεις μη απόδοσης Φ.Π.Α. προς τη Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου εκ μέρους των τοπικών επιχειρήσεων, είναι πολλές ενώ δυσκολίες αντιμετωπίζουν και πολλοί ιδιώτες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία.

Διευθυντικά στελέχη της τοπικής Δ.Ο.Υ., επισημαίνουν ότι η οικονομική συγκυρία έχει «μπλοκάρει» τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και ένα μεγάλο μέρος από τις εκκρεμείς υποθέσεις που εμφανίζονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών αφορά την μη απόδοση Φ.Π.Α. από μεγάλες εταιρείες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αρκετές είναι και οι περιπτώσεις μισθωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για τέλη κυκλοφορίας ή παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. που κοινοποιούνται στην Εφορία.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές από τη Δ.Ο.Υ Ρεθύμνου, υπάρχουν 50 μεγαλοοφειλέτες στο νομό των οποίων τα χρέη προς το Δημόσιο κυμαίνονται από 100.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα, ελάχιστοι από αυτούς έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση, δικαιολογώντας την φοροδιαφυγή με την αδυναμία τους να καταβάλλουν υψηλές μηνιαίες δόσεις.

Μέχρι στιγμής, το αρμόδιο τμήμα της τοπικής Δ.Ο.Υ καλεί τους οφειλέτες να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση των χρεών τους, όμως οι πίεσες εκ μέρους του υπουργείου για είσπραξη των οφειλομένων αυξάνονται και, σύμφωνα με στελέχη της υπηρεσίας, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν άμεσα πιο δυσάρεστα μέτρα, όπως η διαδικασία αναγκαστικού πλειστηριασμού ακίνητης περιουσίας των οφειλετών.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών ανάρτησε στο διαδίκτυο λίστα με στοιχεία για την απόδοση των Δ.Ο.Υ. στο χειρισμό υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου και σύμφωνα με αυτά, η τοπική Δ.Ο.Υ. εμφανίζεται ως μια από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της χώρας με χαμηλά ποσοστά αποδοτικότητας. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως τις 3 Ιουνίου 2011, η Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου έχει «κλείσει» το 26.24% των υποθέσεων που διαχειρίστηκε. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τακτοποιήθηκαν 671 υποθέσεις, οι οποίες είχαν μέσο όρο ποσού 2.790 ευρώ και ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 1.872.375 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι εκκρεμείς υποθέσεις της Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου είναι 1.886, γεγονός που την κατατάσσει στον αριθμό 203 της λίστας με τους δείκτες απόδοσης, από τις 287 της Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της χώρας. Οι υποθέσεις που αναφέρονται στη λίστα του υπουργείου αφορούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν εντοπιστεί μέσω διασταυρώσεων παραβατικής φορολογικής συμπεριφοράς και άλλων στοχευμένων δράσεων.

Πάντως, όπως τονίζεται από την τοπική Δ.Ο.Υ., μέρος των 1.886 υποθέσεων που εμφανίζονται σαν εκκρεμότητες στον σχετικό κατάλογο έχουν ήδη τακτοποιηθεί αλλά δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί στο σύστημα του υπουργείου, ενώ υπάρχουν υποθέσεις που αφορούν ένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο, όμως καταχωρούνται παραπάνω από μια φορές στο σύστημα, ανάλογα με τον αριθμό των προστίμων που έχουν επιβληθεί για την ίδια παράβαση.

rethnea

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook