Στο τέλος αυτής ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας του μηχανογραφικού το οποίο οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλλουν – για πρώτη φορά – ηλεκτρονικά.

Η ημερομηνία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί αλλά εκτιμάται πως δεν μπορεί να είναι πέραν του τέλους Ιουνίου.

Το νέο – ηλεκτρονικό – μηχανογραφικό δελτίο, όπως γράφει το «Βήμα», θα μπορούν οι υποψήφιοι να το κατεβάσουν στον υπολογιστή τους.

Το λογισμικό του νέου μηχανογραφικού θα μπορεί μάλιστα να διορθώνει αυτόματα ενδεχόμενο λάθος στη σειρά των αριθμών προτίμησης του υποψηφίου ή να αντιμετωπίσει αβλεψίες, όπως οι παραλείψεις αριθμών.

Επίσης, θα δίνει την δυνατότητα σε έναν υποψήφιο να παρεμβάλει μία σχολή ανάμεσα στις άλλες που έχει ήδη επιλέξει.

Η υποβολή του μηχανογραφικού, βέβαια, θα οριστικοποιείται στο σχολείο του, αλλά μέχρι να το καταθέσει οριστικά ο υποψήφιος θα έχει την δυνατότητα να το συμπληρώσει, να το ξανασυμπληρώσει, να φτιάξει δοκιμαστικά περισσότερα του ενός μηχανογραφικά δελτία, να αλλάξει τις επιλογές του και να μελετήσει με την ησυχία του τις νέες δυνατότητες που του δίνονται.

Για τη συμπλήρωσή του μηχανογραφικού, ο υποψήφιος θα χρειάζεται τον κωδικό που υπάρχει στο δελτίο εξεταζομένου και τα ατομικά του στοιχεία.

Ο υποψήφιος θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσει τα ατομικά του στοιχεία, το σχολείο αποφοίτησης, την ειδική κατηγορία και τα ειδικά μαθήματα στα οποία εξετάστηκε. Μετά να προχωρήσει στην επιλογή επιστημονικών πεδίων.
Μόλις ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης των σχολών, το σύστημα θα καταχωρεί το σύνολο των επιλογών του στην κεντρική βάση του υπουργείου Παιδείας.

Με την καταχώριση του δελτίου, το σύστημα θα δίνει στον υποψήφιο έναν κωδικό. Με τη χρήση του κωδικού, ο υποψήφιος μπορεί να μπει στο σύστημα και να διορθώσει το μηχανογραφικό.

Με αυτό ίδιο κωδικό, η ολοκλήρωση της κατάθεσης του μηχανογραφικού και η οριστικοποίηση του, θα γίνεται στο σχολείο αποφοίτησης.

Οι μετεγγραφές

Πολύ προσεκτικοί πρέπει να είναι εφέτος στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού όσοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες που δικαιούνται μετεγγραφής (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με αδελφό σε άλλη πόλη, ορφανοί και με κάποια σοβαρή πάθηση).

Θα πρέπει να ξέρουν ότι σε όποια σχολή περάσουν σε εκείνη και θα μείνουν, καθώς οι μετεγγραφές μεταξύ ανωτάτων ιδρυμάτων με την μορφή που τις ξέραμε έως πέρυσι καταργήθηκαν.

Οι υποψήφιοι που μέχρι πέρυσι δικαιούνταν μετεγγραφή, τώρα εντάσσονται σε μία από τις πέντε ειδικές κατηγορίες και είναι υποψήφιοι και στη γενική κατηγορία και στην ειδική, για κάθε τμήμα. Ανάλογα με το πώς έγραψαν θα περάσουν με τη μία ή την άλλη κατηγορία.

Ως ειδικές κατηγορίες διεκδικούν έναν περιορισμένο αριθμό θέσεων ανά τμήμα, όχι πάνω από το 20% του συνολικού αριθμού των εισακτέων του, ενώ όπου εισαχθούν, εκεί και θα παραμείνουν.

Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες για την συμπλήρωση του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές μέχρι την οριστική παρουσίασή του από το υπουργείο Παιδείας.