Ευρύτερη παρουσία στην Ελλάδα επιδιώκει η Κινεζική Dongfang Electric International Corporation, η οποία υπέγραψε προχθές συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική εταιρεία DTS HELLAS, κατά τη διάρκεια του ελληνοκινεζικού φόρουμ.

Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας έχουν «κατέβει» από κοινού (ο τρίτος εταίρος της κοινοπραξίας είναι η γερµανική εταιρεία Centrotherm) στο διαγωνισμό για το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κοζάνη, ενώ οι Κινέζοι θα παράγουν trackers στο πρότυπο των προϊόντων της DTS για την αγορά της Ασίας.

Η Κινεζική εταιρεία Dongfang Electric International Corporation, είναι ένας µεγάλος κινεζικός κρατικός όµιλος µε δραστηριότητες στην παραγωγή φωτοβολταϊκών συστηµάτων, ανεμογεννητριών, ηλεκτρικών τρένων, τουρµπινών για ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου κ.λπ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, «βλέπουν» την ελληνική αγορά ως πύλη εισόδου για την βαλκανική και ευρωπαϊκή αγορά, όπου δεν έχουν μέχρι σήμερα παρουσία, σε αντίθεση με την Ασία.

Το πλαίσιο συνεργασίας με την DTS HELLAS, περιλαμβάνει καταρχάς την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 250 και 750 Μεγαβάτ αντίστοιχα. Η ελληνική εταιρεία έχει αναλάβει να εισφέρει ώριμες άδειες αντίστοιχης δυναμικότητας που έχει στη διάθεσή της ή που θα εξασφαλίσει από την αγορά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Βασίλη Δρίτσα, επικεφαλής της DTS HELLAS, πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή κάποιων από τα έργα τα οποία αφορά η συμφωνία, ενώ μεγάλο μέρος τους θα αναπτυχθεί μέσα στο επόμενο 6μηνο.

Σημαντική παράμετρο της υπόθεσης αποτελεί το γεγονός ότι οι Κινέζοι φέρονται έτοιμοι να εξασφαλίσουν εν πολλοίς τη χρηματοδότηση των έργων μέσω της China Development Bank, ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι επαφές με εγχώρια χρηματοπιστωτικά συστήματα για να επιλεγεί ο τραπεζικός συνεργάτης του σχήματος.

Επιτυχημένη συνάντηση

Στην προχθεσινή ελληνοκινεζική συνάντηση, µεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και εκπροσώπων φορέων που είδαν τους Κινέζους ήταν η Marfin Bank, το ξενοδοχειακό συγκρότηµα Πόρτο Καρράς και η µεταφορική εταιρεία Σένκερ. Επισημαίνεται ότι ο όµιλος της Marfin Λαϊκής Τράπεζας είναι έτοιµος να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας στο Πεκίνο.

Στον χαιρετισµό του στην εκδήλωση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσε τις κινεζικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το νέο επενδυτικό περιβάλλον και να αναπτύξουν κοινή δράση µε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε τοµείς όπου Ελλάδα και Κίνα εµφανίζουν αυξηµένη τεχνογνωσία, όπως η ναυτιλία, ο τουρισµός, η ενέργεια, το εµπόριο, οι κατασκευές.

Ο Αρης Συγγρός, πρόεδρος του Invest in Greece, είπε ότι η χώρα µας αποτελεί «φυσική επιχειρηµατική έδρα µε δυνατότητα να προσεγγίσει κανείς τους 140 εκατομμύρια καταναλωτές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της οποίας το ΑΕΠ αγγίζει σχεδόν το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ»

energypress.gr