Εικοσιπέντε χρόνια μετά από την τραγωδία στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία και ακόμη εξακολουθουν να ζουν άνθρωποι σε περιοχές όπου τα ποσοστά ραδιενέργειας είναι πολύ υψηλά.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε περισσότερες από 4.000 περιοχές με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας.

Τα μέτρα που έχει λάβει το κράτος έχουν επιτρέψει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε πολλές από τις μολυσμένες περιοχές, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, προσθέτοντας ότι παλαιότερα 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε 7.500 περιοχές με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ έχει κλείσει από τον Δεκέμβριο του 2000, όμως η ραγισμένη σαρκοφάγος του που καλύπτει περίπου 200 τόνους ραδιενεργού μάγματος αποτελεί μία «απειλή για την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρώπη», όπως είχε δηλώσει ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο αντιδραστήρας Νο 4 του Τσερνόμπιλ είχε εκραγεί στις 26 Απριλίου του 1986, προκαλώντας τη χειρότερη καταστροφή στον κόσμο από εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook