Προς επίλυση φαίνεται να οδεύει το θέμα της επανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» του Μανχάταν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», ενώ οι ενέργειες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στο παρασκήνιο από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής.

Σε δείπνο που έγινε στην πόλη Άλμπανι με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο τον περασμένο μήνα «φάνηκε να διάκειται ευμενώς στην επιθυμία μιας επανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν», είπαν πηγές στον «Εθνικό Κήρυκα».

Από την άλλη μεριά, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Ποστ» δημοσίευσε ότι «ο κυβερνήτης Κουόμο σχεδιάζει να αποπέμψει τον εκτελεστικό διευθυντή της Λιμενικής Αρχής, Κρίστοφερ Γουάρντ».

Εν τω μεταξύ, προχωρεί και η δικαστική διαδικασία της μήνυσης που έχει καταθέσει η Αρχιεπισκοπή και η κοινότητα του Αγίου Νικολάου εναντίον της Λιμενικής Αρχής.

Στο δείπνο-συνάντησης με τον κυβερνήτη κ. Κουόμο παρακάθισαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο κορυφαίος ομογενής επιχειρηματίας Ιωάννης Κατσιματίδης και ο πρώην υποψήφιος για τη θέση του υποκυβερνήτη Dennis Miehl.

Πηγές του «Ε.Κ.» ανέφεραν ότι τη συνάντηση-δείπνο οργάνωσε ο κ. Miehl και το χαρακτήρισε ως δείπνο στενού κύκλου στο οποίο συμμετείχαν και οι σύζυγοι, καθώς επίσης και ο επιχειρηματίας και οικονομικός υποστηρικτής πολιτικών Γεώργιος Τσούνης.

Ο κ. Γουάρντ, ο οποίος έχει δεχθεί επαίνους από τον Τύπο ότι προχώρησε τη διαδικασία επανοικοδόμησης των κτιρίων στο «Σημείο Μηδέν», συνάμα θεωρείται από πολλούς ως νέμεση (εκδίκηση) για την κοινότητα του Αγίου Νικολάου. Η μήνυση της Εκκλησίας, ανάμεσα στα άλλα, αιτιάζει πως αυτή η περίπτωση χαρακτηρίζεται από υπεροψία, κακοπιστία και απατηλή συμπεριφορά της Λιμενικής Αρχής» κατά τη θητεία του κ. Γουάρντ, πράγμα το οποίο ενδέχεται να έχει επηρεάσει τις σχέσεις του με τον κυβερνήτη κ. Κουόμο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Νιου Γιορκ Ποστ» πως οι σχέσεις Γουάρντ-Κουόμο είναι σε όχι καλό επίπεδο.

Πηγή προσκείμενη στον κ. Γουάρντ είπε στη «Νιου Γιορκ Ποστ» πως «ο κυβερνήτης Κουόμο ούτε καν απαντά στα τηλεφωνήματα του επικεφαλής της Λιμενικής Αρχής», ενώ πηγή προσκείμενη στον κυβερνήτη Κουόμο είπε πως «η αποπομπή του Γουάρντ ήταν πάντοτε μέρος του σχεδίου της διακυβέρνησης του Κουόμο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γουάρντ διορίστηκε στη θέση του διευθυντή της Λιμενικής Αρχής από τον πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης κ. Πάτερσον την άνοιξη του 2008 και ενώ οι συνομιλίες για συμφωνία μεταξύ Λιμενικής Αρχής και Αρχιεπισκοπής είχαν σκαμπανεβάσματα, φαίνεται ότι πήραν δυσάρεστες διαστάσεις και προσωπικό τόνο υπό τη Διεύθυνση του Γουάρντ. Η μήνυση που κατατέθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2011 για τον μοναδικό χώρο λατρείας και προσευχής που καταστράφηκε, τον ναό του Αγίου Νικολάου, κατά το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αιτιάζει ότι η Λιμενική υπαναχώρησε στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Αύγουστο του 2008, κατά την οποία ο ναός θα μετακόμιζε από το αρχικό του οικόπεδο που ήταν στη διεύθυνση 155 Cedar Street, στη διεύθυνση 130 Liberty Street.

Εν τω μεταξύ, ο «Ε.Κ.» έχει παρατηρήσει ότι εργάτες δραστηριοποιούνται σε αμφότερα τα οικόπεδα τις τελευταίες μέρες, πράγμα το οποίο εντείνει τους φόβους ότι η δικαστική διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για να μπορέσει να ξανακτιστεί ο ναός. Ο Mark G. Cunha της Δικηγορικής Εταιρείας Thacher, Simpson&Bartlett, που αντιπροσωπεύει την Αρχιεπισκοπή και την κοινότητα του Αγίου Νικολάου, σημείωσε πως έχουν γίνει μέχρι στιγμής δύο συναντήσεις προ της δίκης και πως μία ακόμα έχει οριστεί για τις 21 Ιουνίου. Είπε στον «Ε.Κ.» πως «δείχνει ότι το δικαστήριο κατανοεί ότι τα χρονικά περιθώρια είναι σημαντικό θέμα».

Εθνικός Κήρυκας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook