Δεν είναι νόμιμη η επεξεργασία από το υπουργείο Οικονομικών και η ανάρτηση στο διαδίκτυο στοιχείων επαγγελματιών που πιθανόν να έχουν διαπράξει φορολογικά παραπτώματα, καθώς δεν στηρίζεται σε κάποιο νόμο, με συνέπεια η δημοσιοποίηση αυτή να μπορεί να θεμελιώσει ακόμα και δικαίωμα αποζημίωσής τους.
Με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) μπαίνει «φρένο» στη δημοσιοποίηση ονομάτων φορολογουμένων που φέρονται να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, καθώς κρίνεται παράνομη η σχετική ανάρτηση στοιχείων (π.χ. ονοματεπωνύμων, επαγγελματικής ειδικότητας, διευθύνσεων κ.λπ.), αφού τέτοια επεξεργασία δεν προβλέπεται από καμιά ρητή νομοθετική διάταξη.
Πάντως, το υπουργείο φαίνεται να έχει πάρει το «πράσινο φως» για τη δημοσιοποίηση στοιχείων οφειλετών και μάλιστα σχετική λίστα με μεγαλο-οφειλέτες αναμένεται να δοθεί την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ΑΠΠΔ, η δημοσιοποίηση των στοιχείων και η σχετική επεξεργασία προσκρούει στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) και του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) που καθιερώνουν, ως κανόνα, το φορολογικό απόρρητο.
Η Αρχή δέχθηκε ότι παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει ρύθμιση που να επιτρέπει τέτοια επεξεργασία δεδομένων στο διαδίκτυο και το φορολογικό απόρρητο που εξακολουθεί να ισχύει στο νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας δεν μπορεί να καμφθεί (παρά μόνο στις ειδικές περιπτώσεις που προβλέπει περιοριστικά ο νόμος, π.χ. στο πλαίσιο έρευνας δικαστικής, εισαγγελικής, της Αρχής για το «ξέπλυμα» κ.λπ.).
Ετσι κρίθηκε παράνομη η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο του υπουργείου Οικονομικών πριν από περίπου ένα χρόνο δύο πινάκων με τα ονοματεπώνυμα 57 ιατρών, τις διευθύνσεις και την ειδικότητά τους, καθώς και το είδος των παραβάσεων που τους αποδίδονται, όπως και τα αντίστοιχα στοιχεία εννέα ιατρών και δύο διαγνωστικών κέντρων που συνοδεύονταν από ποσά προστίμων συνολικά 4,3 εκατ. ευρώ (από 56.700 ευρώ έως 1,3 εκατ. ευρώ στον καθένα) που είχαν καταλογιστεί ή επρόκειτο να καταλογιστούν. Αρκετοί έχουν στραφεί δικαστικά κατά του Δημοσίου, αξιώνοντας αποζημίωση για ηθική βλάβη υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν υποπέσει σε παράβαση και ότι διαπομπεύθηκαν αδίκως. Η διαπίστωση της μη νόμιμης δημοσιοποίησης ενισχύει τα νομικά τους επιχειρήματα.
Αντίθετα, δεν προέκυψε πρόβλημα και προφανώς θεωρείται νόμιμη η δημοσιοποίηση δύο άλλων πινάκων με δηλωθέντα κέρδη 148 ιατρών στο Κολωνάκι με τα αρχικά τους, χωρίς διευθύνσεις και ποσά από 300 έως 549.000 ευρώ, καθώς και με το οικογενειακό εισόδημα και τις τραπεζικές καταθέσεις (από 365.000 έως 11,1 εκατ. ευρώ) 12 ορθοπεδικών χωρίς τα ονόματά τους, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση De Puy.
Στην απόφαση 54/11, με την οποία η Αρχή υπό τον πρόεδρό της Χρ. Γεραρή καλεί το υπουργείο να αποσύρει τους παράνομους πίνακες από το διαδίκτυο, γίνεται επίκληση νομολογίας του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που απαιτεί να προβλέπεται με ειδική ρύθμιση σε νόμο οποιαδήποτε επέμβαση ή περιορισμός στην ιδιωτική ζωή του ατόμου από την κρατική εξουσία. Ετσι, για να επιτραπεί στο μέλλον παρόμοια δημοσιοποίηση πρέπει να προηγηθεί ειδική ρύθμιση που να επιτρέπει την κάμψη του φορολογικού απορρήτου, οπότε θα κριθεί εάν το μέτρο συμβαδίζει με άλλες συνταγματικές αρχές, όπως της αναλογικότητας.
imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook