Στα χνάρια της ΔΕΔΥΣΑ φαίνεται να βαδίζει και ο ΧΥΤΑ στο Αμάρι Ρεθύμνου, με τα χρέη να είναι υπέρογκα για την «Αμάρι Α.Ε» και τους εργαζόμενους να συμβιβάζονται με μικρές προκαταβολές αντί του κανονικού μισθού τους από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες παραμένουν απλήρωτοι!

Ο κίνδυνος «λουκέτου» στο ΧΥΤΑ είναι πλέον ορατός, καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν τα δεδουλευμένα τους και απειλούν με αποχή και στάση εργασίας μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρίας τονίζει ότι δεν έχει εισπράξει χρήματα από κανέναν Δήμο του νομού από τις αρχές του 2011 και σε συνδυασμό με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις από προηγούμενες χρήσεις, έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο στη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Στην περίπτωση που σταματήσει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ, ο νομός Ρεθύμνου θα «πλημμυρίσει» από σκουπίδια, εν μέσω τουριστικής σεζόν και υψηλών θερμοκρασιών, με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς ο ΧΥΤΑ Αμαρίου είναι  ο μοναδικός χώρος υγειονομικής ταφής που εξυπηρετεί τους Δήμους Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Ανωγείων.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της «Αμάρι Α.Ε» κ.Νίκος Μαρκίδης στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», καταβάλλεται ήδη κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταπειστούν οι εργαζόμενοι και να μην προχωρήσουν σε αποχή από την εργασία τους.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, εξηγεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της μηδενικής καταβολής χρημάτων εκ μέρους των δήμων το πρώτο εξάμηνο του 2011, κάτι που οφείλεται τόσο στην καθυστερημένη ψήφιση των νέων προϋπολογισμών από τα Δημοτικά Συμβούλια όσο και στην τροποποίηση των παλαιών συμβάσεων, βάσει όσων ισχύουν πλέον με τον «Καλλικράτη».

Παράλληλα, στη σύναψη της νέας σύμβασης των Δήμων με την εταιρεία «Αμάρι Α.Ε.», που ανέρχεται σε ποσό άνω του 1 εκ. ευρώ, δεν λήφθηκαν υπόψη σημαντικές διατάξεις του νόμου, όπως ο προσυμβατικός έλεγχος που απαιτείται από το Κεντρικό Ελεγκτικό Συνέδριο για συμβάσεις άνω των 500.000 ευρώ (αφορά τον Δήμο Ρεθύμνου) και ο προσυμβατικός έλεγχος από το τοπικό Ελεγκτικό Συνέδριο για ποσά άνω των 100.000 ευρώ (αφορά τους Δήμους Μυλοποτάμου και Αγίου Βασιλείου).

Έτσι, η νέα σύμβαση κατατέθηκε αλλά δεν εγκρίθηκε από την Επίτροπο και μόλις χθες εστάλη στο Κεντρικό Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση του Δήμου Ρεθύμνου, ύψους περίπου 620.000 ευρώ, ώστε να εγκριθεί και να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία πληρωμής. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Τάσο Παπαδουράκη, ο έλεγχος μπορεί να διαρκέσει έως 30 ημέρες, ωστόσο θα καταβληθεί προσπάθεια να ολοκληρωθεί νωρίτερα. 

Για τους Δήμους Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου, των οποίων οι ετήσιες συμβάσεις ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, από το τοπικό Ελεγκτικό Συνέδριο. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα δεν τελειώνουν σ’ αυτό το σημείο, καθώς η «Αμάρι Α.Ε.» δεν μπορεί να εισπράξει κανένα ποσό αν προηγουμένως δεν εξασφαλίσει ασφαλιστική ενημερότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, οι οφειλές της εταιρείας προς το ΙΚΑ είναι ύψους 120.000 ευρώ και αναζητούνται χρήματα άμεσα, προκειμένου να πληρωθεί μέρος της οφειλής προς το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η διοίκηση έχει πάρει τη διαβεβαίωση ότι ακόμα και σήμερα είναι πιθανό να τις καταβληθεί ποσό ύψους 88.000 ευρώ που αφορά οφειλές έτους 2010 των πρώην Δήμων Γεροποτάμου (50.000 ευρώ), Φοίνικα (24.000 ευρώ) και Λάμπης (14.000 ευρώ).

Συνολικά, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις της «Αμάρι Α.Ε.» αγγίζουν τις 370.000 ευρώ. Όπως αναφέρει ο κ. Μαρκίδης στα «Ρ.Ν.», πέραν των οφειλών στο ΙΚΑ, η εταιρεία «κληρονόμησε» από την προηγούμενη διοίκηση χρέη προς προμηθευτές ύψους περίπου 100.000 ευρώ, ενώ καλείται να πληρώσει επιταγές περίπου 44.000 ευρώ σε ιδιώτες (για παροχή υπηρεσιών) και ποσό 144.000 ευρώ ως αμοιβές του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook