Σε ανοδική τροχιά θα παραμείνουν το 2011 και το 2012 οι τιμές των τροφίμων προειδοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων διεθνώς. Στην έκθεσή του «Food Outlook», ο οργανισμός διαπιστώνει ότι το τρέχον έτος βελτιώθηκαν οι καλλιέργειες και οι σοδειές, ωστόσο τα εξαιρετικά μειωμένα σε σχέση με τη ζήτηση αποθέματα ωθούν ανοδικά τις τιμές, οι οποίες θα παραμείνουν ευμετάβλητες σε πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών.

 Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος αποτιμά τις μεταβολές στις τιμές των τροφίμων με βάση ένα καλάθι των βασικών ειδών διατροφής, μπορεί να διόρθωσε πτωτικά στις 232 μονάδες τον Μάιο από τις 235 τον Απρίλιο, αλλά κυμαίνεται κατά 37% υψηλότερα από τον Μάιο του 2010. Στο «καλάθι των τροφίμων» συμπεριλαμβάνονται δημητριακά, σπόροι για την παραγωγή λαδιού, γαλακτοκομικά, κρέας και ζάχαρη.

Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να αυξηθεί 3,5%, στα 2,315 δισεκατομμύρια τόνους εφέτος, μετά την πτώση 1% το 2010. Ωστόσο, δεν θα επαρκέσει για τη δημιουργία υψηλών αποθεμάτων, παράγοντα σταθεροποίησης των τιμών. Οι φτωχότερες χώρες θα πληγούν περισσότερο γιατί το κόστος των εισαγωγών τροφίμων, που αποτελεί το 18% όλων των εισαγωγών τους, θα αυξηθεί έως και 30%. Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην εκδήλωση των λαϊκών εξεγέρσεων στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, με τις ταραχές να εξαπλώνονται στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.


express.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook