Ξεκάθαρη θέση υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου πήρε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε έκτακτη σύσκεψη του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  άσκησε κριτική στη νέα αναβολή των εκλογών στα επιμελητήρια, κριτική που συμμερίστηκε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος.

Ο Αντ.Σαμαράς τόνισε ότι το ευρωομόλογο δίνει σταθερή σιγουριά «ότι δεν πρόκειται να πέσεις έξω» και ότι «κάποια στιγμή ως κράτος θα ξεχρεώσεις».

Συμπλήρωσε ότι λύσεις μακροχρόνιας λιτότητας δεν φέρνουν αποτέλεσμα και έκανε γνωστό ότι σύντομα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ προκειμένου να του ζητήσει λίγο μεγαλύτερη ρευστότητα από τη σημερινή «γιατί αλλιώς οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι».

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, ο Αντ.Σαμαράς ανέφερε ότι το 2011 θα είναι σκληρός χρόνος λιτότητας, ανεργίας και λουκέτων. Αναφερόμενος στο μνημόνιο επανέλαβε τη θέση του ότι «δεν ήταν μονόδρομος και δεν δίνει λύσεις», κάτι που, όπως υποστήριξε, «το δέχονται πλέον και οι ίδιοι».

Πρόσθεσε πως θα μπορούσαμε να έχουμε κινηθεί ταχύτερα και να έχουμε αποφύγει την κρίση χρέους, ενώ ανέφερε πως «το πρόβλημα της οικονομίας μεγαλώνει πέραν των προβλέψεων που είχαμε κάνει κι εμείς».

Ο Αντ.Σαμαράς ανέλυσε βασικά σημεία της πρότασης της ΝΔ για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση, όπως, τη μείωση της φορολογίας, την προώθηση παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αξιοποίηση της δημόσιας περιούσιας και τόνισε ότι το κόμμα του έχει κηρύξει πόλεμο στο παρεμπόριο.

Στο ζήτημα του παραεμπορίου στάθηκε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας το οποίο, σημείωσε, υποβαθμίζεται εξαιτίας των διαδηλώσεων, της εγκληματικότητας και του παραεμπορίου.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως «παρά τις θυσίες ο κίνδυνος της χρεοκοπίας δεν έχει αποτραπεί για τη χώρα μας».

Οι διεθνείς αγορές «δεν αρκούνται στην επίτευξη μιας σειράς δημοσιονομικών στόχων, περιμένουν να δουν μια νέα ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η οποία θα εγγυάται βιωσιμότητα και προοπτική» υποστήριξε ο Κ.Μίχαλος.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο ιδιωτικός τομέας είναι σήμερα ο μόνος που μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, να στηρίξει την απασχόληση, να παράγει έσοδα για το κράτος και καρπούς για την ελληνική κοινωνία αλλά για να μπορέσει να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτούνται ενεργές πολιτικές στήριξης και ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας. Απαιτείται ένα γόνιμο περιβάλλον, με λιγότερα εμπόδια, με περισσότερες ευκαιρίες, με σαφείς κανόνες λειτουργίας.

Κριτική και για τις εκλογές στα επιμελητήρια

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και για τη νέα αναβολή των εκλογών στα επιμελητήρια. Μίλησε για υπονόμευση του θεσμού που οδηγεί σε ανασφάλεια και απραξία, επισημαίνοντας πως «θέλουμε επιμελητήρια με υπερκομματική φωνή».

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Ανάπτυξης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μιχαλος. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση αναξιόπιστη και είπε ότι η αναβολή των εκλογών γίνεται με μικροκομματική σκοπιμότητα.

Την Τετάρτη, πάντως, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά τάχθηκε υπέρ της αναβολής της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα επιμελητήρια, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του Γ.Μπενέτος σε συνεδρίαση του ΔΣ του, διότι η διαδικασία συμπίπτει με τις επερχόμενες γιορτές του Πάσχα καθώς και με άλλες εκκρεμότητες που απασχολούν την επιμελητηριακή κοινότητα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook