Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα στους διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά καθώς οι μεταξύ τους διαφορές όσον αφορά το μέλλον της χώρας πήραν βίαιη τροπή.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από την κατοικία του αντιπροέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι την ώρα που ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ αναρρώνει σε νοσοκομείο στη Σαουδική Αραβία.

Οι διαδηλωτές διαφωνούν όσον αφορά το μέλλον της Υεμένης, καθώς είναι ασαφές αν ο Σάλεχ εξακολουθεί να κυβερνά τη χώρα ή τον έλεγχο έχει τώρα ο αντιπρόεδρος Χάντι ή ο γιος του Σάλεχ, Άχμεντ.

Οι διαδηλωτές ζητούν την άμεση δημιουργία ενός προσωρινού συμβουλίου για να ηγηθεί της χώρας και την παραμονή του Σάλεχ στη Σαουδική Αραβία.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι άνδρες που φορούσαν τη στολή της ταξιαρχίας του στρατηγού Άλι Μόχσεν, ο οποίος τάχθηκε με το μέρος των διαδηλωτών νωρίτερα φέτος, άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών και τους ξυλοκόπησαν με ρόπαλα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι άνδρες που άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών ανήκουν πράγματι στην ταξιαρχία του Μόχσεν ή αν πρόκειται για έργο «οπλισμένων δολοφόνων».

Το Συντονιστικό Συμβούλιο της Επανάστασης της Νεολαίας για την Αλλαγή (CCYRC), μιας οργάνωσης της νεολαίας, κατηγόρησε την ταξιαρχία του Μόχσεν ότι έδωσε την εντολή για την επίθεση στους διαδηλωτές και κάλεσε «όλους τους ελεύθερους ανθρώπους» να πάνε και να συζητήσουν μαζί τους για να επιλυθεί το θέμα αυτό και να εγκαθιδρυθεί ένα μεταβατικό συμβούλιο για την επανάσταση.

Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός Κοινή Σύνοδος των Κομμάτων (JMP) και το αντιπολιτευόμενο κόμμα Islah διεξάγουν κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες με τους βοηθούς του Σάλεχ για μια μεταβίβαση της εξουσίας υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας.

Οι ακτιβιστές ανησυχούν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του JMP και της κυβέρνησης μπορεί να αποκλείσουν μια ευρείας βάσης εκπροσώπηση και να οδηγήσουν σε άρνηση του αιτήματος των διαδηλωτών να μην επιστρέψει ο Σάλεχ στην Υεμένη.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ιστοσελίδα News Yemen, ιατρική έκθεση από τη Σαουδική Αραβία αποκαλύπτει ότι ο Σάλεχ θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για να αναρρώσει.

Στην έκθεση αυτή, οι πληροφορίες της οποίας δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτούν από άλλη ανεξάρτητη πηγή, διευκρινίζεται επίσης ότι ο Σάλεχ έχει τραυματισμό σε οπτικό νεύρο, κάταγμα σε οστό στο πίσω μέρος του κρανίου και υποφέρει από εγκαύματα δευτέρου βαθμού στο 40% του σώματός του.

Αξιωματούχοι του κόμματος του Σάλεχ έχουν δηλώσει ότι ο πρόεδρος θα επιστρέψει στη Σαναά «σε λίγες ημέρες».

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους τέσσερις μήνες αφότου που άρχισαν οι κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα την αποχώρηση του Σάλεχ.

Στο μεταξύ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ανακοίνωσε σήμερα ότι προσπαθεί να απομακρύνει τους τραυματίες και τους νεκρούς από τη Σαναά και ότι βοηθάει για την παροχή καθαρού νερού στους πολίτες.

«Οι άνθρωποι ζουν κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία, αποθηκεύουν τρόφιμα και νερό για όποια κρίση μπορεί να προκύψει, μένουν στα σπίτια τους φοβούμενοι τις εγκληματικές ενέργειες και στέλνουν τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους μακριά να μείνουν με συγγενείς σε ασφαλέστερες τοποθεσίες», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ICRC.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επισημαίνει επίσης ότι τις τελευταίες εβδομάδες η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι κάτι το σπάνιο σε ολόκληρη τη χώρα και οι περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να περνούν τις νύχτες τους στο σκοτάδι.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook