Η ιαπωνική ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να ρίξει στη θάλασσα περίπου 3.000 τόνους ελαφρώς ραδιενεργού ύδατος, που προέρχεται από την δεύτερη πυρηνική της μονάδα στο νομό της Φουκουσίμα.

«Σκοπεύουμε να ρίξουμε 3.000 τόνους νερού από τη μονάδα Φουκουσίμα Νταϊνί (Αρ. 2) στον ωκεανό, αφού μειώσαμε το ποσοστό ραδιενέργειας σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο που μπορεί να ανιχνευθεί από τις συσκευές μέτρησης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της TEPCO.

Η συγκεκριμένη ποσότητα νερού θα απολυμανθεί σε μεγάλο βαθμό πριν ριχτεί στη θάλασσα, υποσχέθηκε η TEPCO, αλλά η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας πρέπει πρώτα να δώσει την άδεια της για τη επιχείρηση αυτή.

Η Υπηρεσία Αλιείας και ορισμένες τοπικές αρχές είναι πιθανό να αντιταχθούν σε αυτήν, όποια και αν είναι η περιεκτικότητα (των υδάτων αυτών) σε ραδιενεργές ουσίες, φοβούμενες ότι οι καταναλωτές θα αποφεύγουν τώρα ακόμη περισσότερο τα θαλασσινά.

Για να αποφευχθεί μια νέα μόλυνση σε μεγάλη κλίμακα, η TEPCO συνεργάζεται με τον γαλλικό όμιλο πυρηνικής ενέργειας Areva για την κατασκευή ενός συστήματος επεξεργασίας ραδιενεργού ύδατος που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από τα μέσα του μήνα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook