Ρητά συνδέει η τρόικα στην έκθεσή της την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς «απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές το 2012».

Η τρόικα αναμένει βαθύτερη ύφεση για φέτος (-3,8% του ΑΕΠ) και ασθενική ανάκαμψη από το 2012. Διαπιστώνει «μεταρρυθμιστική κόπωση» από το τέλος του 2010 ενώ ζητά νέα μέτρα φέτος για τη μείωση του ελλείμματος.

Τα μέτρα αυτά, καθώς και η έκθεση, συζητήθηκαν σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, το οποίο καλεί την Αθήνα να στείλει το Μεσοπρόθεσμο μέχρι τις 20 Ιουνίου.

«Το Eurogroup αποτιμά θετικά την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που συντάχθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη.

Οι 17 υπουργοί αναφέρουν ότι οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να εξυγιανθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Απειλείται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης

«Η επόμενη αποδέσμευση δεν μπορεί να λάβει χώρα εάν δεν αντιμετωπιστεί επιλυθεί το ζήτημα της υποχρηματοδότησης» του τρέχοντος προγράμματος, υπογραμμίζει το κείμενο της έκθεσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει πως η Ελλάδα «πιθανότατα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012», καθώς το κόστος δανεισμού, βάσει των spread, θα ήταν απαγορευτικό -κάτι που δύσκολα θα αλλάξει εντός λίγων τριμήνων, εκτιμά η τρόικα, προκαλώντας πρόβλημα στη χρηματοδότησή της.

Αυτό διαψεύδει τους υπολογισμούς που έχουν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του τρέχοντος προγράμματος, στο οποίο έτσι δημιουργείται κενό χρηματοδότησης. Εαν δεν καλυφθει αυτό το κένο, δεν μπορεί να αποταμιευτεί η πέμπτη δόση, σημειώνει η έκθεση.

Βαθύτερη η ύφεση το 2011

Η ύφεση φέτος, εκτιμά η τρόικα, θα διαμορφωθεί στο 3,8% και η ανάκαμψη -αν και με χαμηλούς ρυθμούς, όπως σημειώνεται- προβλέπεται από το 2012 και έπειτα.

Τα έσοδα συνεχίζουν να υπολείπονται των στόχων, ακόμη και με βάση τις προηγούμενες αναεθεωρήσεις, επισημαίνει, λέγοντας πως το πακέτο πρέπει να εφαρμοστεί αποφασιστικά με «την υποστήιξη όλων των τμημάτων της κυβέρνησης».

Η σχετική νομοθεσία «αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου» σημειώνει η έκθεση.

in.gr