Με την απειλή της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης εκβιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ε.Ε, καλώντας την να μην αναβάλει για το Φθινόπωρο την απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης.

\”Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης αν η Ε.Ε δεν αποφασίσει δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα στις 20 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup\”, επισήμανε στην εφημερίδα \”Ελευθεροτυπία\” ανώτατο στέλεχος του Ταμείου.

Αυτή ουσιαστικά ήταν η απάντηση στα σενάρια που διακινούνται ότι οι αποφάσεις για δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ενδεχομένως θα μετατεθούν για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και όχι εντός του Ιουνίου.

\”Αν δεν συμφωνηθεί το νέο πακέτο, το Ταμείο δεν μπορεί να εγκρίνει την εκταμίευση των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ -5η δόση- στις 29 Ιουνίου, ακόμα και αν έχει συμφωνήσει για νέα μέτρα και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015\”, επισήμανε αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην περίπτωση που αναβληθούν οι αποφάσεις, ανέφερε ότι μπροστά στον κίνδυνο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών, η Ε.Ε θα δώσει μια \”βραχυπρόθεσμη λύση\”, καταβάλλοντας το μερίδιο του Ταμείου για την 5η δόση (3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Μία τέτοια όμως ενέργεια θα προκαλούσε τις αντιδράσεις χωρών που δυσφορούν για νέα οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.

\”Μια τέτοια εξέλιξη όμως δεν θα ήταν προς όφελος της Ε.Ε\”, επισήμανε, ενώ διερωτήθηκε \”για το πώς θα συνεχίσει το πρόγραμμά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όταν κωλύεται να καταβάλει τη δόση του\”.

Θεωρεί επίσης αβέβαιο, λόγω των αντιρρήσεων εκ μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, το αποτέλεσμα των συζητήσεων γύρω από νέο πακέτο βοήθειας και \”όλα τα σενάρια πιθανά\”.

Στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε δεν έχει ακόμα καταλήξει στο τελικό ποσό του νέου πακέτου στήριξης, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

\”Εάν συμφωνηθεί να υπάρξει σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα το ποσό θα κινηθεί μεταξύ 60-80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από την ανταλλαγή παρόντων ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων με νέα, εξοφλητέα μεταγενέστερα. Σε αντίθετη περίπτωση το μέγεθος του δανεισμού θα ανέλθει στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ\”, υπογράμμισε.

news247.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook