Εν μέσω μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, συλλαλητηρίων και των συνεχιζόμενων συγκεντρώσεων των Αγανακτισμένων και εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων και αμφισβητήσεων απο πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αναζητώντας κάποιες μικροβελτιώσεις προκειμένου να δοθεί μια πιό \”δίκαιη\” εικόνα και να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, τουλάχιστον σε εσωκομματικό επίπεδο.

Απεργιακές κινητοποιήσεις 

Σε 24ωρη απεργία σε όλες τις ΔΕΚΟ καλεί η ΓΣΕΕ όλους τους εργαζόμενους σήμερα Πέμπτη, 9 Ιουνίου, ενώ το απεργιακό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Την ίδια μέρα η ΑΔΕΔΥ καλεί σε στάσεις εργασίας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, ενώ στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι νομαρχιακές επιτροπές της ΑΔΕΔΥ σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Κεντρικό σύνθημα της απεργίας είναι το \”όχι δεν πουλάμε\” ενώ στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ υπογραμμίζεται η «αντίθεση στις εκβιαστικές απαιτήσεις των τροϊκανών».
Επίσης, αναμένεται ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή σε όλες τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κλπ.) ενώ 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην ΕΡΤ. Στα πλαίσια της απεργίας στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου θα υπάρξει στις υπηρεσίες των δήμων μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Στα δημόσια νοσοκομεία θα υπάρξει στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι και συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο υπουργείο Υγείας.
Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν επίσης οι δικαστικοί υπάλληλοι από τις 12:00 το μεσημέρι ως τις 3.
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα από τις 6 το πρωί οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό της ΕΡΤ, με αποφάσεις των ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και της ΠΟΣΠΕΡΤ, ενώ συμμετέχουν και οι τεχνικοί των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, με απόφαση του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ. Σήμερα από τις 6 το πρωί στην κρατική και την ιδιωτική τηλεόραση δε θα μεταδοθεί καμία ενημερωτική και «ζωντανή» εκπομπή, καθώς και κανένα δελτίο ειδήσεων.
Οι αντιδράσεις των συνδικάτων θα συνεχιστούν στις επόμενες ημέρες και θα κορυφωθούν στις 15 Ιουνίου μετά την 24ωρη απεργία που κηρύσσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν και οι οργανώσεις των Εμπόρων και των Επαγγελματοβιοτεχνών.

Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 

Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. 
Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αναμένεται στις 28 Ιουνίου. Μία εβδομάδα νωρίτερα (περί τις 20 Ιουνίου) αναμένεται και η κατάθεση στη Βουλή των εφαρμοστικών νόμων, οι οποίοι θα ψηφιστούν μέχρι τις 8 Ιουλίου.
Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από το ΔΝΤ για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, η οποία αναμένεται να γίνει στις 15 Ιουλίου. 
Στους εφαρμοστικούς νόμους θα περιλαμβάνονται τα βασικά μέτρα για το 2011, η δημιουργία Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις.
Το ΔΝΤ θέτει επίσης δύο προϋποθέσεις για την έγκριση της 5ης δόσης: Τη βιωσιμότητα του χρέους και τη διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης της Ελλάδας και το 2012.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις, που συνεχίζονται, είναι δύσκολες, ενώ σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup. 

Το πολιτικό συμβούλιο ΠΑΣΟΚ 

Σε βαρύ κλίμα διεξήχθη το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ (η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 03:00 την Πέμπτη), με την ατμόσφαιρα να φορτίζεται από επεισόδιο μεταξύ του πρωθυπουργού και του Γ.Παναγιωτακόπουλου. 
Παράλληλα, νέα ομαδικά πυρά εξαπολύθηκαν τόσο κατά του Γ.Παπακωνσταντίνου, όσο και κατά άλλων υπουργών για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. 
Κατόπιν των «καυτών» συνεδριάσεων στα όργανα του κόμματος, η σκυτάλη για την οριστικοποίηση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος επιστρέφει στο Υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Πέμπτης.
Ηλεκτρισμένο το κλίμα στο Πολιτικό Συμβούλιο
Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ άρχισε με σχετική καθυστέρηση στις 19:00, καθώς ο εκ των βασικών ομιλητών, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κλήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που συγκάλεσε το απόγευμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε από την αρχή στη συνεδρίαση και αποχώρησε τελευταίος, περί τις 03:30, από τα γραφεία της Ιπποκράτους, χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Είχε προηγηθεί επεισόδιο μεταξύ του ιδίου και του Γ.Παναγιωτακόπουλου με αφορμή το ζήτημα της εγκατάστασης επιτρόπων της τρόικας στα υπουργεία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος έθεσε θέμα ξένης επικυριαρχίας και μείωσης της εθνικής ανεξαρτησίας, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Γ.Παπανδρέου, ο οποίος τού ζήτησε να ανακαλέσει. 
«Είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας και απαιτώ να ανακαλέσεις αμέσως αυτά που είπες και που με προσβάλουν» τόνισε και εξήγησε πως η όποια βοήθεια έχει ζητηθεί είναι τεχνική, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και αφορά τη λειτουργία του κράτους.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επανειλημμένα από τον κ. Παναγιωτακόπουλο να ανακαλέσει, κάτι που τελικά έγινε.
«Για εμάς η εθνική συνεννόηση δεν είναι μόνο λόγια, την εννοούμε. Και περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό» τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι «προϋπόθεση για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών, είναι να μπορεί η χώρα να υπάρχει, να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της» και γι\’ αυτό «πρέπει να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα στην τελική επεξεργασία και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος».
Ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης τρία ζητήματα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη στη συζήτηση: (α) «να μείνουμε στους δημοσιονομικούς στόχους της μείωσης του ελλείμματος», (β) «να πάρουμε μέτρα που να ενισχύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα», με προστασία των αδυνάμων και επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο και (γ) να ληφθεί μέριμνα ώστε, «κατά το δυνατό, οι αποφάσεις αυτές να μην αναστείλουν την αχτίδα φωτός στην αναπτυξιακή μας πορεία».
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, στο Πολιτικό Συμβούλιο έγινε έντονη συζήτηση, ασκήθηκε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά κατατέθηκαν και προτάσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη φορά, η κριτική δεν στράφηκε μόνο κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά στο κάδρο τοποθετήθηκαν και άλλοι υπουργοί.
Από ορισμένα μέλη του ΠΣ τέθηκε ακόμα και θέμα πρόωρων εκλογών, κάτι που συνέβη και στη διάρκεια της σύσκεψης του διευρυμένου ΚΤΕ. 
Ενδεικτικά, η Τόνια Αντωνίου ζήτησε ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου σχεδίου από 180 βουλευτές, αλλιώς, προκειμένου να υπάρξει πολιτική νομιμοποίηση, να προκηρυχθούν εκλογές. 
Ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης ανέφερε ότι χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης, καθώς και του κυβερνητικού σχήματος, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ένα νέο κυβερνητικό σχήμα από το ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος πρότεινε και τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος προκειμένου να συζητηθούν και εκεί, όσα συζητούνται το τελευταίο τετραήμερο στην κυβέρνηση και στο κόμμα, πρόταση την οποία υιοθέτησε -σύμφωνα με τις πληροφορίες- ο κ. Παπανδρέου.
Την Πέμπτη στις 12:00 μ.μ. θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook