Στην εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκαπήλων προχώρησαν άντρες του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΕΥΠ, οι οποίοι συνέλαβαν τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαπούς, ηλικίας 39 έως 62 ετών.

Σε αστυνομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες επιχειρούσαν λαθρανασκαφή σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, προς ανεύρεση χρυσού και πολύτιμων λίθων, ενώ προχθες το πρωί προέβησαν σε έκρηξη με χρήση δυναμίτιδας.

Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι, μετά από εργασίες ενός περίπου έτους, διάνοιξαν σήραγγα με χρήση εκρηκτικών υλών.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, τρία μασούρια δυναμίτη, 10 πυροκροτητές και 500 μέτρα βραδύκαυστο φυτίλι. Επίσης, μέσα στη σήραγγα, όπου υπήρχε πλήρης φωτισμός μέσω ηλεκτρογεννήτριας, ράγες και βαγονέτο για τη μεταφορά - απόρριψη μπαζών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κομπρεσέρ και δύο υψηλής αξιοπιστίας ανιχνευτές ευγενών μετάλλων και άλλα εργαλεία.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, σε διαμέρισμα στην περιοχή Ν. Ηρακλείτσας Καβάλας, το οποίο ενοικίασαν συλληφθέντες, για τη διαμονή τους και διευκόλυνση του έργου τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων, μια διόπτρα νυκτός και μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που περιείχε φωτογραφίες αρχαιοτήτων.

protothema.gr