Τεράστιο θέμα έχει προκληθεί από την απόφαση της κυβέρνησης – μέσω της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών – να προχωρήσει στην δημοπρασία τεσσάρων δεσμών κινητής τηλεφωνίας στα φάσμα των 900 MHz. 
Προς δημοπράτηση είναι οι δέσμες που κατέχουν σήμερα δύο ιδιωτικές εταιρείες, η WIND Ελλάς και η Vodafon Ελλάς, οι οποίες προειδοποιούν πως θα προφύγουν στην Ευρωπαική Επιτροπή για παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού.
Το θέμα έχει ήδη πάρει πανευρωπαικές διαστάσεις καθώς όχι μόνο η Ελλάδα θα είναι η πρώτη και η μόνη χώρα στην Ευρώπη που θα δημοπρατήσει συχνότητες στα 900 MHz σε φάση ανανέωσης υφιστάμενων αδειών, αλλά επιπλέον η τιμή εκκίνησης που ορίστηκε (61,7 εκατομ ευρώ ανα δέσμη) θεωρείται ως τριπλάσια από την σημερινή πραγματική αξία της.
Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “The Wall Street Journal” στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής : 
«Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα μετρητά στα άδεια ταμεία της, η ελληνική κυβέρνηση εκχωρεί εκ νέου, μέσω δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στο έτος, τέσσερις δέσμες κινητής τηλεφωνίας στο φάσμα των 900 MHz. Ελπίζει να συγκεντρώσει €270 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2011 μέσω της πώλησης των εν λόγω 15-ετών αδειών.
Προς δημοπράτηση είναι οι δέσμες που κατέχουν σήμερα δύο ιδιωτικές εταιρείες, η WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες ΑΕΒΕ και η Vodafone Ελλάς, θυγατρική του Ομίλου VodafonePLC.
Μιας και πρόκειται για την Ελλάδα, αυτό που φαίνεται σαν μια λογική -με βάση την αγορά- κίνηση, είναι λίγο πιο περίπλοκο, προκαλώντας οργή, αλλά και απειλή καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Η Cosmote Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., δεν αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα καθώς η άδεια χρήσης της δέσμης που κατέχει λήγει το 2016 και επομένως, δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της άμεσης δημοπρασίας, άρα και το ενδεχόμενο να χάσει το φάσμα της. Αυτό, βεβαίως, δεν ικανοποιεί τους ιδιωτικούς παίκτες της αγοράς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για διακρίσεις. 
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως τιμή εκκίνησης για τη δημοπρασία τα € 61,7 εκατ. για κάθε δέσμη, τιμή τουλάχιστον τριπλάσια από τα € 20 εκατ. που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ισχυρίζονται ότι αξίζει, σύμφωνα με μελέτη τιμών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προσαρμογή τους στα δεδομένα της συρρικνούμενης ελληνικής οικονομίας. 

\"\"

Η δημοπρασία, η οποία ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος, \”είναι ένας έμμεσος φόρος, που ξεκάθαρα επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες», λέει ο Γιώργος Τσαπρούνης, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της WIND Ελλάς,που βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με αξιωματούχους της Ε.Ε. \”Οι τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν. Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της το μέλλον.\” 
Αντί δημοπρασίας, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε απλά να ανανεώσει τις άδειες ή να διεξάγει ένα «beauty contest», όπου κάθε πάροχος θα εκθέτει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σε μια επίσημη προσφορά, λέει. 
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτει ο κ. Τσαπρούνης: «Είναι παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού να μην ανανεωθούν οι άδειες μας.\”
Η ελληνική αυτή πρακτική αντικατοπτρίζει τα αδιέξοδα της χώρας. Θα πρέπει η οικονομία να έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, έτσι ώστε να μπορεί το κράτος να αυξήσει τα φορολογικά του έσοδα, αλλά αυτό δεν θα συμβεί αν δεν μπορεί να απαλύνει το κόστος ζωής και το κόστος του επιχειρείν για τους κατοίκους του. 
Από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν βρέθηκε κανείς να σχολιάσει.»

Τρεις φορές υψηλότερη η τιμή φάσματος στην Ελλάδα 

Στο μεταξύ σε ομιλία του στο συνέδριο της ΕΕΤΤ με θέμα «Οι Προηγμένες Υποδομές Επικοινωνιών ως Θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπη», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WIND Ελλάς κ. Νάσος Ζαρκαλής παρουσίασε την ανάλυση που έκανε για λογαριασμό της WIND Ελλάς μία από τις εξέχουσες σε διεθνές επίπεδο εταιρεία οικονομικών συμβούλων, η Compass Lexecon, όπου σύγκρινε τις ευρωπαϊκές τιμολογήσεις για ανανεώσεις αδειών συχνοτήτων στα 900 MHz για εννέα χώρες αναφοράς.

\"\"

Προσαρμόζοντας τις τιμές ανανέωσης των αδειών με βάση το εθνικό ΑΕΠ της Ελλάδας, η ανάλυση δείχνει ότι η μέση τιμή για την ανανέωση στα 900 MHz για μια περίοδο 15 ετών και για 2×5 MHz, είναι στην πράξη περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.
«Αυτό σημαίνει ότι η τιμή εκκίνησης που έχει προταθεί από την ΕΕΤΤ, δηλ. τα 60 εκατ. ευρώ ανά δέσμη φάσματος, είναι τρεις φορές υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και αν επικρατήσει, η Ελλάδα θα έχει την υψηλότερη τιμή χρήσης φάσματος στα 900 MHz που έχει ποτέ σημειωθεί στην Ευρωπαϊκή ιστορία» τόνισε ο Νάσος Ζαρκαλής, συνεχίζοντας: «Εφόσον το τίμημα δεν τροποποιηθεί η πολιτεία, θα στείλει ένα ακόμη αρνητικό μήνυμα προς ξένους επενδυτές. Ποιος όμως επενδυτής θέλει να φέρει τα κεφάλαιά του σε μια χώρα που του επιφυλάσσει διαρκώς δυσάρεστες εκπλήξεις;»
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς μίλησε εκτεταμένα για την προτεινόμενη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών χρήσης φάσματος. Φέρνοντας ως παράδειγμα την ευρωπαϊκή πρακτική, ο κ. Ζαρκαλής ανέδειξε το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη και η μόνη χώρα στην Ευρώπη που θα δημοπρατήσει συχνότητες στα 900 MHz σε φάση ανανέωσης υφιστάμενων αδειών. Στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. καμία άδεια, που αρχικά είχε δοθεί με δημοπρασία, δεν ανανεώθηκε πάλι με την ίδια διαδικασία, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές δεν επιθυμούν να θέσουν υπό διακινδύνευση ιστορικές επενδύσεις, διαταράσσοντας έτσι το συμφέρον των καταναλωτών.
Απαντώντας στο επιχείρημα υπέρ της δημοπρασίας εξ ονόματος της διαφάνειας, της δίκαιης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού, ο κ. Ζαρκαλής ανέφερε ότι η διαδικασία δημοπράτησης δεν πρέπει να αξιολογείται επί της αρχής αλλά επί του δυνητικού αποτελέσματος.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή η ενδεχόμενη δημοπράτηση «Οδηγεί σε στρέβλωση του ανταγωνισμού, δεδομένης της ασυμμετρίας στην κατοχή φάσματος και στις ημερομηνίες λήξης των αδειών».
Παρουσίασε δε στους συνέδρους συγκεκριμένα παραδείγματα χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρόβλημα της ασυμμετρίας της αγοράς, όπως η Ιρλανδία και η Γερμανία, που προωθούν διαχειριστικές ανανεώσεις μέχρι ένα χρονικό σημείο όπου όλες οι συχνότητες να ανανεώνονται μαζί και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε δημοπρατήσεις με την προοπτική της διάθεσης νέου/επιπλέον φάσματος καθώς και του ψηφιακού μερίσματος. Στην Ελβετία επίσης πραγματοποιείται φέτος δημοπράτηση όλου του φάσματος συμπεριλαμβανόμενου του φάσματος που δεν αποδεσμεύεται πριν το τέλος του 2016.
Πρόσφατο είναι και το παράδειγμα της Μάλτας: η ρυθμιστική αρχή ενώ είχε αρχικά εξαγγείλει μια διαδικασία δημοπράτησης στη συνέχεια προώθησε ένα διάλογο με τους παίκτες της αγοράς ο οποίος κατέληξε σε μια κοινά αποδεκτή λύση κατανομής του φάσματος και ανανέωσης των αδειών.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook