Μεγάλη απάτη εις βάρος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποκαλύφθηκε στο υποκατάστημα του ιδρύματος στην Λιβαδειά. Προς το παρόν το μέγεθός της παραμένει απροσδιόριστο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία κάποιοι επιτήδειοι με τη συνδρομή επίορκων υπαλλήλων του Ιδρύματος, απομυζούσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για δήθεν δαπάνες μετακίνησης νεφροπαθών.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η ζημιά ανέρχεται στο ποσό του ενός εκατ. ευρώ.
Όπως λένε οι πληροφορίες, μέσω των ελέγχων που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι στο υποκατάστημα Λιβαδειάς οι δαπάνες για μετακινήσεις νεφροπαθών, τα τελευταία χρόνια, είχαν αυξηθεί υπέρογκα.

Αναζητήθηκαν λοιπόν τα παραστατικά των δαπανών και αποκαλύφθηκαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς βεβαιώσεις, καθώς και υπερκοστολογημένες δαπάνες μετακίνησης.

Για να καταστεί πιο σαφές αυτό, αναφέρεται ως παράδειγμα ότι, ενώ πραγματικά διέμεναν στην Αθήνα, δήλωναν ψευδή διεύθυνση κατοικίας στην Λιβαδειά, προκειμένου να χρεωθεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με δαπάνη μετακίνησης, ανάλογη της χιλιομετρικής απόστασης Λειβαδιάς – Αθήνας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταβάλλονται ποσά μέχρι και 5.500 ευρώ το μήνα, αντί της νόμιμης χιλιομετρικής αποζημίωσης των 100-150 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι με εντολή της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου και κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία κατά των επίορκων υπαλλήλων.

Επίσης, με προσωρινή διαταγή, που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Λειβαδιάς, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΙΚΑ, απαγορεύθηκε η μεταβολή της νομικής και της πραγματικής κατάστασης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας μέχρι ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ σε δέκα εμπλεκόμενους (υπαλλήλους -αυτοκινητιστές – νεφροπαθείς) και δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους μέχρι του ίδιου ποσού.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook