Ένα φιλόδοξο σχέδιο, που έχει να κάνει με την ανάδειξη του Ενετικού υδραγωγείου Βαγιονιάς, το οποίο βρίσκεται εδώ και δεκάδες χρόνια θαμμένο κάτω από την κεντρική πλατεία του χωριού, οραματίζονται να υλοποιήσουν τα μέλη του Επιμορφωτικού Συλλόγου, έχοντας την αμέριστη συνδρομή του Δήμου Γόρτυνας για την επίτευξη του σκοπού τους.

Το συγκεκριμένο υδραγωγείο είναι άρρητα συνδεδεμένο με την ιστορία του οικισμού της Βαγιονιάς και η ανάδειξή του είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Επειδή ωστόσο τα έξοδα των εργασιών δεν δύναται να καλυφθούν από το ταμείο του συλλόγου, το ΔΣ ζήτησε την οικονομική στήριξη του Δήμου Γόρτυνας.

Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα να ενισχύσει οικονομικά την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Σύλλογος, προκειμένου να έρθει σύντομα στο φως το «Λαγούμι», όπως είναι ευρέως γνωστό το θαμμένο υδραγωγείο, το οποίο τροφοδοτούσε στα χρόνια της Ενετοκρατίας με νερό το μετόχι του χωριού και επί Τουρκοκρατίας αποκόπηκε και ανακατασκευάστηκε.

Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για επτά (7) καμάρες με ισάριθμες γούρνες σε οριζόντια στοίχιση που κατέληγαν σε μία ξεχειλίστρα . Ο τόπος αυτός αποτέλεσε επίσης τόπο μαρτυρίου και θυσίας καθώς εκεί λέγεται ότι σφαγιάσθηκαν στα χρόνια της τουρκοκρατίας αρκετοί αθώοι πολίτες.

Εκτός όμως από το «Λαγούμι», υπάρχει και το παλιό ενετικό υδραγωγείο με στοές μήκους άνω των 500μ το οποίο βρίσκεται και αυτό θαμμένο. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Επιμορφωτικού Συλλόγου Βαγιονιάς, η ανάδειξη αυτών των δυο μνημείων θα αναδείξει συνάμα και την ιστορία του χωριού που είναι συνδεδεμένη με αυτήν της ευρύτερης περιοχής της αρχαίας Γόρτυνας και θα αποτελέσει ενιαία χωρική και ιστορική ενότητα με αυτήν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα Βαγιονιά, προήλθε από τον Ενετό Έπαρχο Bageonea, την εποχή της Ενετοκρατίας και έχει βαθιές ρίζες στο χρόνο.
Επίσης ο Επιμορφωτικός Σύλλογο Βαγιονιάς, ζήτησε ακόμη τη συνεργασία του Δήμου Γόρτυνας για την οικονομική ενίσχυση του Θεατρικού Εργαστηρίου Βαγιονιάς, το οποίο διασκεύασε φέτος τον «Ερωτόκριτο», ενώ θα ανεβάσει για δεύτερη χρονιά τον «Πατούχα» του Ιωάννη Κονδυλάκη, μια παράσταση που πέρυσι σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook